Onsdag leder sentralbanksjef Øystein Olsen sitt første rentemøte i Norges Bank.

Flertallet i Dagens Næringslivs rentepanel ber Olsen om å heve renten fra to til 2,25 prosent allerede i morgen, og ikke vente til sommeren som de fleste venter.

- Det er viktig relativt raskt å få renten ut av ekstremsonen. Det er noen kostnader ved å avvike fra det normale over så lang tid, sier professor og seniorforsker Knut Røed til DN.

Han frykter at en for lav rente for lenge kan få folk til å glemme at renten før eller siden kommer til å øke.

Tippet over
Professor Hilde Bjørnland mener det beste ville vært om Norges Bank allerede på forrige møte hadde varslet at den ville øke renten på møtet i januar, noe den ikke gjorde. Hun konkluderer likevel med å ville øke renten med 0,25 prosentpoeng i morgen. Det samme gjør professor ved Økonomisk institutt, Universitetet i Oslo, Steinar Holden.

- Økningen i låneetterspørselen tippet balansen i retning av økt rente, sier Holden til DN.

De to nye medlemmene av rentepanelet, professor i samfunnsøkonomi ved NTNU og professor II ved Handelshøyskolen i Tromsø, Ragnar Torvik, og seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, Ida Wolden Bache (37), utgjør mindretallet i panelet og mener renten bør holdes uendret på møtet i morgen.

Rentepanelet gjetter ikke på hva Norges Bank vil bestemme seg for, men gir råd om hva sentralbanken bør gjøre.

Les også: - Vi tåler ikke like høy rente som før

<b>- Kan skape misforståelser</b>

<b>Nye bedrifter popper opp</b>

På innsiden: Gjedrems arv

Spår nye gullår for husholdningene


Uendret rente i Japan


<b>Trichet vurderer rentehopp</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.