Norefjell (TDN Finans): Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank vil ikke komme med anbefalinger til bankene om å redusere boliglånsrentene til tross stigende utlånsmarginer.

Det sier han til TDN Finans torsdag, i forbindelse med Olsens foredrag under Eiendomsdagene 2012 på Norefjell.

Ifølge sentralbankens utlånsundersøkelse, som ble publisert tidligere i dag, har bankenes utlånsmarginer steget de seneste månedene og de ventes å komme videre opp i inneværende kvartal.

- Bankene må selv vurdere nivået på boliglånsrenten ut i fra forhold som finansieringskostnader og behovet for marginer, sier Olsen. 

Les mer om undersøkelsenher: Nå er det tøffere å få lån

Støtter tiltak mot boligprisvekst
Norges Bank støtter tiltakene Finanstilsynet har iverksatt for å motvirke at boligprisveksten blir for høy. Men sentralbanken anser gjeldsoppbyggingen i husholdningssektoren som en langsiktig utfordring for den finansielle stabiliteten og har fortsatt hovedfokuset rettet mot markedsuroen internasjonalt, sier Olsen til TDN Finans.

- Vår oppmerksomhet rundt hva som er en fornuftig renteutvikling fremover er særlig påvirket av det som skjer rundt oss internasjonalt, sier han.

Sentralbanksjefen vedgår at det den seneste tiden har kommet positive tegn fra markedene, men han mener likevel ikke bildet har endret seg nevneverdig siden desember.

- Kan bli resesjon i eurosonen
Olsen mener kritikken som er rettet mot Den europeiske sentralbanken fra markedsaktører som ber om lengre lån er urimelig.

Olsen viste i foredraget til at ESB ved å tilby bankene treårige lån har strukket seg utover det som en sentralbanks normale mandat.

- Hvis det blir en større krise i Norge og likviditeten tørker opp, kan vi tilby bankene ubegrenset med likviditet, men vi gir ikke langsiktige lån, sa han videre.

Han pekte på at vekstutsiktene for Europa er veldig svake i øyeblikket, også for 2012, og at dette er hovedproblemet for regionen.

Olsen mener det trengs vekst for at den økonomiske utviklingen i eurosonen skal snu fra en negativ til en positiv spiral.

Det man nå gjør er bare å veksle på å skyve gjelden fra banksektoren til offentlig sektor og tilbake igjen, påpeker han.

- Mange anslår nå at det blir resesjon i eurosonen i 2012. Det kan fort skje, sa Olsen videre.

- Vi kan reagere raskt, og raskere enn finanspolitikken
Olsen mener politikerne selv må vurdere om en større andel av oljepengene skal brukes i Norge, slik næringsminister Trond Giske nå åpner for. Men han minner om at det en sammenheng mellom hvor ekspansiv pengepolitikken er og hvor stort sentralbankens handlingsrom blir.

- Vi må diskutere om det er fornuftig å plassere hele oljeformuen i fremtiden i finansposter, eller om vi også skal bruke den fantastiske posisjonen vi har til å bruke kapitalen til å utvikle næring og sørge for eierattraktivitet ved å utvikle de klyngene vi har, sa næringsministeren under en konferanse på BI torsdag.

Med henvisning til Kinas systematiske plassering av ressurser i blant annet råvare og teknologi sa Giske videre at det nå er på tide å vurdere om ikke også Norge bør plassere en større andel av oljeformuen innenlands.

- Finanspolitikken påvirker rentesettingen, sier sentralbanksjef Øystein Olsen når TDN Finans spør ham.

Olsen peker også på at finansminister Sigbjørn Johnsen ved flere anledninger den seneste tiden har understreket at det er pengepolitikken som nå er førstelinjeforsvaret for norsk økonomi.

- Det er også en måte å betrakte det som skjedde før jul på (foliorenten ble kuttet 50 basispunkter, red.anm.). Vi kan reagere raskt, og raskere enn finanspolitikken, sier han videre.

Olsen mener det på generell basis er viktig at man er opptatt av samlet pengebruk og at det innen et fornuftig totalnivå er mulig å prioritere det ene eller det andre.

- Men også det er det opp til politikerne å bestemme, understreker han.

Les også:
Nå er det tøffere å få lån

<b>Giske åpner for å investere oljepengene i Norge</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.