Beslutningen kommer i forbindelse med landets etterforskning av bilgigantens systematiske juks med utslippstall for å komme bedre ut av tester.

Sør-Koreas miljødepartement opplyser at de har trukket tilbake sertifiseringen og stoppet salget av 83.000 biler av 80 ulike modeller i Volkswagen-gruppen. Dette gjelder både diesel- og bensinbiler av merkene Volkswagen, Audi og Bentley.

Myndighetene ilegger samtidig selskapet en bot på 17,8 milliarder won, om lag 136 millioner kroner. I tillegg har myndighetene besluttet at tre bilmodeller må tilbakekalles.

Volkswagen opplyser at de vil jobbe raskt med å få de aktuelle bilene sertifisert på ny.

Tiltakene mot Volkswagen-gruppen kommer etter at sørkoreanske myndigheter allerede i november i fjor ila Volkswagen i Sør-Korea en bot på drøyt 104 millioner. I tillegg ble det besluttet at selskapet måtte tilbakekalle 150.000 dieselbiler. En toppsjef i Volkswagen Sør-Korea er dessuten pågrepet i forbindelse med etterforskningen av utslippsjukset.

Volkswagen solgte i 2015 69.000 biler i Sør-Korea.

11 mill. biler

Den amerikanske miljøvernetaten (EPA) meldte fredag 18. september ifjor at bilprodusenten Volkswagen har jukset med programvare ment for å forhindre utslipp av nitrogen oksid (NOX) i dieselbiler. Dermed kan bilene ha sluppet ut opptil 40 ganger så mye NOX som tillatt.

Minst 11 millioner biler solgt over hele verden, skal være berørt, ifølge bilprodusenten. Over 147.000 av dem er solgt i Norge.

Det tyske bilkonsernet anklages også for å ha ventet for lenge med å kommunisere målingsfeilene i sine biler til markedet. Da nyheten sprakk falt Volkswagen-aksjen umiddelbart med 40 prosent - og førte til store tap for mange investorer. Deriblant det norske Oljefondet, som også har saksøkt det tyske bilkonsernet.

Massesøksmål

DN har tidligere skrevet at Oljefondet, formelt kjent som Statens Pensjonsfond Utland (SPU), har tapt milliarder av kroner på aksjeinvesteringer i Volkswagen.

Oljefond-søksmålet stilte seg bak et allerede varslet massesøksmål fra investorene. Volkswagen-konsernet har allerede satt av 16 milliarder euro (nesten 150 milliarder kroner) til å dekke søksmål og kostnader i forbindelse med utslippsskandalen.

I mars leverte nesten 278 institusjonelle investorer - blant dem tyske forsikringsselskaper og amerikanske pensjonsfond - en stevning av selskapet med krav om erstatning på 3,25 milliarder euro, som tilsvarer rundt 30 milliarder kroner.

I juni ble det avgjort at selskapet må betale en sum tilsvarende 125 milliarder kroner etter å ha inngått et forlik i USA om selskapets utslippsjuks.

Av summen på 14,7 milliarder dollar skal 10 milliarder gå til folk som har kjøpt Volkswagen-biler, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Om lag fem milliarder skal dekke bøter og andre avgifter. Den samlede summen er den største som en bilprodusent noen gang er blitt nødt til å betale som følge av et forlik i USA.

Totalt skal Volkswagen ha satt av 18,3 milliarder dollar, omtrent 158 milliarder kroner, til å dekke kostnadene for utslippsskandalen. På verdensbasis har selskapet solgt over 11 millioner dieselbiler med programvare som kan lure utslippstester.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

- Plutselig er sluttpakken brukt opp. Da kommer sjokket

I disse kommunene tjener innbyggerne mest  

Handleglade kinesere på luksusjakt dnPlus (DN+)

Kommune-NM 2016: Sjekk din kommune her dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.