For seks år siden bodde Joshua Sason (27), som kommer fra Long Island øst for New York, hjemme hos foreldrene sine der han utførte kontorarbeid for et inkassoselskap, mens han drømte om å bli popstjerne.

Men så viste en venn av familien ham et «triks», og nå tjener han millioner i aksjemarkedet, skriver Bloomberg News.

Måten Sason soper inn millioner på er å låne ut penger til desperate og insolvente småselskaper.

Sason ville ikke si hvor mye han har tjent på lånevirksomheten, men ifølge myndighetene så har Sasons selskap Magna lånt ut mer enn 200 millioner dollar (over 1,6 milliarder kroner) siden 2012.

Grunnen til at han tjener penger er at låneavtalen gir Magna rett til å bytte lånet i aksjer med en fast rabatt på markedskursen.

«Uanstendig»

Det vil si at uansett hvor mye aksjekursen faller i selskapene Sason låner penger til, så kan han kjøpe aksjene enda billigere. Magna fungerer som en slags pantelåner for børsnoterte småselskaper som er ute å kjøre.

Selskapene som kommer til Magna og Sason for å låne penger er ifølge Bloomberg News veldig klar over at handelen er dårlig de nåværende aksjonærene.

Kritikerne kaller det dødsspiralfinansering fordi det presser aksjekursen i bakken. Selv om forretningsideen er lovlig, så er den basert på smutthull i de amerikanske børsmyndighetenes lover, og ansett som så uanstendig at de store investeringsbankene og hedgefondene ikke vil utnytte dem.

Så langt er seks andre utlånsselskaper saksøkt av de amerikanske børsmyndighetene for å bryte reglene rundt dumping av aksjer, men Sason og Magna har så langt ikke vært i myndighetenes søkelys.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - De gode tidene er over

 

 

USA i dag: Han får nesten 5,3 milliarder kroner