Konsentrasjonen av svevestøv nordøst i Kina er nå så høy at den overstiger 50 ganger maksnivået som Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler.

WHO anbefaler et maksimalt gjennomsnitt på 25 mikrogram i døgnet av de ørsmå partiklene. Men mandag ble det registrert 860 mikrogram per kubikkmeter luft i Changchun, en millionby som ligger helt nordøst i Kina mellom Nord-Korea og Russland.

Søndag ble det målt 1.157 mikrogram per kubikkmeter luft i Shenyang nordøst i landet, og i noen deler av byen ble det meldt om 1.400 mikrogram. Lufta var så tykk av smog at man kunne se mindre enn 100 meter rundt seg, ifølge den statlige TV-kanalen CCTV.

Svevestøv regnes for å være den farligste typen luftforurensningen for menneskers helse. Konsentrasjonen av svevestøv øker i vintermånedene i Kina som følge av mer energibruk til oppvarming. Svevestøv består av partikler som ligger i luften og som kan inneholde partikler fra forbrenning og mineraler.

Kullkraft er en av bidragsyterne til svevestøv i Kina. Også i Oslo pleier konsentrasjonen av svevestøv å overstige lovlige nivåer vinterstid. Her hjemme er det vedfyring som utgjør mesteparten av årsaken, i tillegg til piggdekkbruk og oljefyring.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Ny ukerekord for asylsøkere til Norge

Midelfart kjøpte Kid-aksjer

Snapchat tetter Facebook-gapet

Se DNTV: De har smakt på 400.000 kopper kaffe de siste 15 årene

De har smakt på 400.000 kopper kaffe de siste 15 årene
Kaffesmakerne Roger Wilhelmsen og Tore Flåten hos Joh. Johannson Kaffe blir aldri lei den sorte drikken.
02:29
Publisert: