I 2009 la Yara 1,5 milliarder kroner på bordet for å komme inn i Libya. På fem år har investeringen bare gitt et bidrag til selskapet på 62 millioner kroner.

Det begynte imidlertid bra for Yara.

Allerede i 2009 bidro fabrikken Lifeco i Libya, som Yara eier halvparten av, med 127 millioner kroner til Yaras konsernregnskap. Året etter tjente Yara ytterligere 179 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Men i 2011 og 2012 endte det med tap på 133 og 196 millioner kroner. Per tredje kvartal i 2013 har dermed Lifeco bare bidratt med 62 millioner kroner til Yara siden oppstarten. Hvis produksjonen hadde vært stabil kunne Yara tjent over 200 millioner kroner årlig, ifølge Finansavisen.

Det er den politiske ustabiliteten i landet etter den arabiske våren som er hovedforkl#229en på de dårlige tallene. Tirsdag ble det kjent at en militant gruppe blokkerte inngangen til den ene produksjonslinjen på fabrikken. Yara opplyser at denne produksjonslinjen foreløpig er stengt, mens resten av produksjonen fortsetter.

Onsdag vedtok Yara en bot på 295 millioner kroner fra Økokrim knyttet til korrupsjon relatert til blant annet etableringen i Libya.

Les også: Enger snakker ut om korrupsjonssaken


Thorleif Engers advokat: - Merkverdig at selskapet vedtar boten

Korrupsjonsekspert: - Boten burde vært i milliardklassen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.