«I see any question as an insult», forteller Lone Fønss Schrøder at tidligere Yara-sjef Thorleif Enger har sagt. Utsagnet skal ha kommet da Fønss Schrøder var kritisk til noen av Yaras investeringer. Hun skriver om hendelsen i et brev til næringsminister Monica Mæland (H) fra januar ifjor.

I retten torsdag ettermiddag gikk hun til nytt frontalangrep mot Thorleif Enger og forholdet administrasjonen i Yara hadde til styret i selskapet.

– Min klare oppfatning i Yara var at man som styremedlem ikke kunne utføre sitt arbeid tilstrekkelig godt fordi man ikke kunne få rede på de ting som foregikk i selskapet, sa Fønss Schrøder.

– Mitt inntrykk var at i Yara hadde man et utrolig administrasjonsstyrt selskap, sa hun.

Profesjonelt styremedlem

Lone Fønss Schrøder er Danmarks mest kjente næringslivskvinne. Hun satt i mange år i toppledelsen i Danmarks største selskap, shippingselskapet Maersk, men er i dag profesjonelt styremedlem, og sitter blant annet i eierselskapet til Ikea og Schneider. I Norge er hun medlem av styret i Aker-eide Akastor. I Yara satt hun som styremedlem fra 2004 til 2009.

– Det var en motvilje mot å svare på spørsmål. Og det var en motvilje i starten mot å forstå hva styrets rolle var, sa Fønss Schrøder.

Hun påpekte også at Thorleif Enger skal ha uttrykt motvilje mot å diskutere størrelsen på opsjonspakkene i Yara. Selskapets toppledelse fikk i etterkant av børsnoteringen av Yara i 2004 gevinster på flere titall millioner knyttet til sine opsjonsavtaler. Det var opsjonsavtaler som styret, ifølge Fønss Schrøder, forsøkte å begrense.

– Han ble jo så rasende at det var ubehagelig å ha dialog om noe som jeg syntes var en sunn rimelighetsbetraktning, sa Fønss Schrøder om Engers reaksjon.

Engers forsvarer Ellen Holager Andenæs har ingen kommentar til beskrivelsen av Enger.

Kjørt knallhardt

I brevet til næringsminister Monica Mæland fra ifjor skriver Lone Fønss Schrøder at hun har stemt nei til investeringer som nå er gjenstand for undersøkelser. I retten ble Fønss Schrøder kjørt knallhardt på om hun noensinne hadde fått protokollert sin motstand mot beslutningene.

– Jeg har gått gjennom samtlige styreprotokoller og kan ikke finne at du har tatt dissens, sa Engers forsvarer Ellen Holager Andenæs, og betegnet det som en skrekkens historie den beskrivelsen Fønss Schrøder ga av styrearbeidet i Yara.

Fønss Schrøder avviste at hun ikke hadde tatt dissens, noe Holager Andenæs mener er feil og i så fall hadde vært protokollført.

– Det er interessant at hun på den bakgrunn titulerer seg som «profesjonelt styremedlem», sier Holager Andenæs til DN.

I 2010 ble ikke Fønss Schrøder gjenvalgt til styremedlem i Yara, til tross for at hun ønsket å fortsette.

– Jeg tror jeg ble ansett om vanskelig, sa Fønss Schrøder.

I brevet til næringsministeren fra januar ifjor betegner Fønss Schrøder kulturen i Yara som usunn.

Øivind Lund var styreformann hele perioden Lone Fønss Schrøder var styremedlem i Yara. Da DN omtalte kritikken i brevet fra Fønss Schrøder ifjor, sa han:

– At det skulle eksistere en ukultur, kjenner jeg meg ikke igjen i.

Lund skal vitne senere i saken.

Les også:

Fra 134 til 117 millioner for Kibsgaard

Kina forbyr sexy bilmodeller

- Apple-bil i 2020  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.