Tidligere Yara-direktør Tor Holba (66) ble ikke trodd av Oslo tingrett da han hevdet å være en varsler om Yaras skjulte betalinger til en libysk ministersønn.

I Borgarting lagmannsrett fastholdt han historien om at først ble kjent med betalingene i etterkant og at han da sørget for å varsle helt til topps i selskapet.

- Aldri i mine år i Hydro og Yara har jeg brukt suksessbaserte mellommenn eller agent. Skjulte betalinger og regnskapstriksing? Aldri. Det er ikke slik jeg jobber, sa Holba i retten mandag.

- To varslinger

Økokrim mener Yara bestak sønnen til den daværende libyske oljeministeren Shukri, som også var styreleder i NOC som Yara forhandlet om en samarbeidsavtale med.

Ifølge tiltalen skal Tor Holba ha gitt sin tilslutning til at det skulle inngås en avtale om å betale penger til Shukri Ghanems sønn på nyåret 2007. Holba avviste dette i sin frie forklaring i Borgarting lagmannsrett mandag.

- Denne saken for meg begynte en eller annen gang mellom 24. juli og 9. august 2008, sa han i retten.

Holba beskrev at tidligere juridisk direktør Ken Wallace, som også er tiltalt i saken, denne sommeren møtte uanmeldt på hans kontor. Ifølge Holba fortalte Wallace ham om andre og skjulte betalinger Holba måtte ta seg av.

- Det ble jeg ganske sjokkert over, sa Holba i retten.

Møtet med Wallace ble en kort affære, poengterte han.

- At det forelå betalinger innenfor mitt ansvarsområde men uten min kunnskap, og også skjult utenfor mitt ansvarsområde, var helt uakseptabelt, sa han.

- Etter dette møtet ble jeg sittende med mange støyende tanker og turbulens og mange spørsmål. Hvorfor var dette gjort, hvorfor var det skjult, hvor var det gjort, når var det gjort, et cetera, et cetera.

Holba fortalte i retten at han gjorde det han kalte to varslinger. Én varsling til konsernsjef Thorleif Enger og én varsling til den nye Yara-sjefen Jørgen Ole Haslestad, som tiltrådte i oktober 2008.

Ken Wallaces advokat Arild Dyngeland ønsket mandag ikke å kommentere Holbas uttalelser, men Wallace har vært tydelig på Holbas rolle. I avhør har Wallace forklart at det var Holba som «instruerte» ham til å inngå avtalen med ministersønnen.

Les mer: – Må være verdens verste påvirkningsagent

Har følt korrupsjonspress

Tor Holba tok seg tid i retten mandag til å beskrive karrieren siden han begynte i det som da het Hydro i 1981.

- Jeg har vært internasjonal i hele min karriere, sa han.

- Korrupsjon har aldri bare vært av akademisk interesse for meg. Jeg har møtt utfordringene helt fra tidlig i 30-årene, sa han.

- Jeg ikke bare tror, men vet, at det er mulig å drive ren butikk i vanskelige land.

Holba sa han mener det i alle land finnes gode forretningsmuligheter basert på «fair play».

- Er du villig til å gå noen mil ekstra, er det meste mulig. Det har vært basis for hvordan jeg har har håndtert mine aktiviteter internasjonalt i alle år, sa Holba.

«Medvirket»

Oslo tingrett trodde imidlertid ikke på Tor Holbas varslerhistorie.

«Retten er ikke i tvil om at Holba har medvirket med viten og vilje. (... ) Han visste at det var tilbudt og betalt bestikkelser til sønnen av en offentlig tjenestemann, og han visste om beløpets størrelse og de øvrige momenter som medfører at handlingen er grov korrupsjon», heter det i tingrettsdommen som ble avsagt i fjor sommer.

Retten mente det var usannsynlig at den juridiske direktøren Ken Wallace engasjerte en konsulent og betalte bestikkelser uten at Holba visste om det.

«Holba har etter rettens oppfatning hatt mer detaljkunnskap om Wallaces handlinger enn Enger. Han var prosjekteier og hadde kontroll på budsjettet og hvem som skulle engasjeres i prosjektet utover Yaras eget forhandlingsteam», heter det i dommen.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om maktens språk: Er Trump og Brexit et tegn på at makten snakker over hodet på folk? Hvorfor vender folk seg fra ekspertene og heller hører på frisører enn ministre? DNs politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim diskuterer maktens språk med Marte Gerhardsen og Lars-Erik Grønntun.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Anbefalt av DNtv:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.