– Det var ingenting som indikerte at her skulle det være betalt bestikkelser eller noe. Hvis det var tilfellet måtte det være snakkk om verden dårligst påvirkningsagent som liå og vaket et eller annet sted, sa Tor Holba på slutten av sin frie forklaring torsdag.

Holba, som var ansvarlig for Yaras fremstøt for å etablere i joint venture med det statlige libyske oljeselskapet NOC fra høsten 2006, fortalte om tøffe forhandlinger, akkurat slik han mente det skulle være.

–  Vi ble kjørt knallhardt fordi de visste hva de solgte. Vi visste også hva vi solgte. Derfor kom vi i mål, sa han.

Han forteller om hvordan Yara gjennom tunge forhandlinger ble nødt til å gi flere hundre millioner kroner i bedrede betingelser til NOC for å lande avtalen.

Han mener det aldri ble dokumentert noe behov for agenthjelp på prosjektet.

«Uakseptabelt»

– Derfor var sjokket desto større for meg da jeg fikk vite at det var inngått en agentavtale og at en betaling skulle ha funnet sted. Det var uten min kjennskap. Det innebar at det var forpliktet kostnader på mitt prosjekt uten at jeg visste om det. Det er uakseptabelt, sa Holba om den muntlige avtalen han senere fikk kjennskap til.

Holba fortalte at han hadde hatt en samtale med Ken Wallace, som hadde inngått avtalen.

– Det kokte ganske bra i hodet på meg etter å ha hatt det møtet, sa Holba.

– Jeg vet ikke om det arrangement til Ken var lovlig, det er deres bord, sa Holba henvendt til dommerpanelet.

Holba har en annerledes opplevelse av hva Wallace fortalte han og hva han selv fortalte daværende konsernsjef Thorleif Enger da han høsten 2008 fikk vite om agentavtalen, enn hva Enger og Wallace har forklart retten.

Bye, bye

– Jeg fikk en klar forståelse av at det var en avtale hvor det allerede hadde vært en betaling på en million dollar dette var den andre en million dollar bolken. Jeg forsto at det også skulle være en fremtidig betaling.

Enger har i retten fortalt at Holba kom til han, og at de sammen var enige om at de ikke kjente til noen agentavtale, og at de derfor avviste kravet.

– Hvis dette bare var krav fra noen jeg ikke visste hvem var, og det ikke lå tidligere betalinger eller avtaler bak, ville jeg ikke plaget to konsernsjefer med det. Da ville jeg bare sagt bye, bye, fortalte Holba retten, og påpekte at han har fortalt det samme til Yaras eksterne granskning og i avhør med Økokrim.

– Slik opplevde jeg det. Min forklaring har vært konsistent. Dette er mitt Libya.

Les også:

Irritert på Økokrim

- Umulig å sikre seg

Enger kjenner seg ikke igjen

Også på DN.no

- Det samme så vi også under finanskrisen

Subsea-selskap går dukken

Friele går fra kaffe til rom  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.