Amerikaneren Kendrick Wallace, ifølge ham selv kalt Ken, var mangeårig juridisk direktør i det norske gjødselkonsernet Yara. Han er en av fire tidligere Yara-direktører som er tiltalt for grov korrupsjon. Alle nekter straffskyld.

Økokrim mener Wallace har spilt en sentral rolle da penger ble betalt til sønner av to innflytelsesrike offentlige tjenestemenn i henholdsvis Libya og India, angivelig for å få fart på Yaras ambisjoner om å etablere seg i landene.

Dobbeltstraff

Wallace, som er amerikansk statsborger med bolig i både USA og Frankrike, blir fulgt nøye med på av FBI. På bakerste benk i sal 250 i Oslo tinghus sitter etterforsker Leslie A. Nelson. Med hodetelefoner på får hun all dialog oversatt fortløpende til engelsk.

I USA er det ingen lov som forbyr dobbel straff. Nelson bekrefter overfor DN at de i teorien kan straffeforfølge Wallace i USA, selv om han sitter på tiltalebenken i Norge.

– Har dere en egen etterforskning mot Wallace?

– På nåværende tidspunkt har vi ikke det, sier Nelson.

– Er det noe dere vurderer?

– Det er mulig, men det er ikke det vi gjør nå, sier FBI-agenten, og understreker at FBI så langt bare har bistått Økokrim.

– Dette har jeg ingen kommentar til, sier advokat Arild Dyngeland som forsvarer Wallace.

FBI i avhør

Som DN tidligere har skrevet dukket FBI helt uventet opp under det andre avhøret av Ken Wallace. Han var da kalt inn til avhør på den norske ambassaden i Brussel i Belgia. Sammen med en representant fra det amerikanske justisdepartementet, kom Nelson inn i avhørsrommet og ga Wallace en klar beskjed: De fulgte med, og som amerikansk statsborger risikerte han å bli straffeforfulgt i USA for brudd på den amerikanske korrupsjonslovgivningen FCPA. De to utsendte fra USA forlot deretter rommet.

Det amerikanske korrupsjonsregelverket FCPA er ansett som et av verdens strengeste og mest omfattende.

– Jeg deltok i avhør med Mr. Wallace, så det er interessant å høre hans vitnemål, sier Nelson til DN i en pause under rettsforhandlingen i tinghuset.

Det var utbetalingen fra Yara til en konsulent i India som var tema i retten igår, der Økokrim gjorde ferdig sitt innledningsforedrag. En million dollar ble betalt til en konsulent, som hadde en far med en høytstående embedsstilling i det indiske gjødseldepartementet, under forhandlinger om et samarbeidsprosjekt i India. Prosjektet ble aldri realisert, men pengene ble betalt. Til DN har tidligere konsernsjef Thorleif Enger sagt at han ikke anser betalingen til konsulenten i India som ulovlig:

– Det var full åpenhet rundt denne utbetalingen i Yara, sa han til DN i et intervju ifjor.

Og videre:

– Å bruke konsulenter i nye markeder er helt vanlig, det er ikke ulovlig. Jeg ser dette som en helt naturlig sak.

Omstridt rådgiver

Til å få på plass intensjonsavtalen i India fikk Yara hjelp av mellommannen Ely Calil, en av Storbritannias mest formuende menn og venn av Margaret Thatchers sønn, Mark Thatcher.

Amerikanske Kendrick Wallace følges av FBI i rettssalen i Oslo.
Amerikanske Kendrick Wallace følges av FBI i rettssalen i Oslo. (Foto: X)
Økokrim la i retten frem flere eposter som viste at Calil var involvert i forhandlingene. Det la også frem utkast til avtaler mellom Calil og Yara. Ifølge Økokrim har det aldri funnet noen avtale som er signert mellom Calil og det norske gjødselselskapet.

Calil er kjent for sitt store kontaktnett over hele verden, og har vært forsøkt knyttet til flere omstridte saker. Han ble beskyldt for å ha finansiert et forsøk på et militærkupp i Ekvatorial-Guinea i 2004, men det er aldri blitt bevist. Calil avviser alle anklagene. Han ble også arrestert i Paris i forbindelse med Elf-skandalen i 2002, uten at noen tiltale ble reist.

Han er bosatt i London og skal etter planen vitne i Yara-saken.

Les hele avisen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Utenlandske Yara-topper bak India-avtale

 
Yaras Libya-avtale signert tre uker etter utbetaling