- Det er frykten for sanksjoner som har gjort skade, sier partner Chris Weafer i det Moskva-baserte selskapet Macro-Advisory til CNBC.

Aksjeindeksen på Micex-børsen i Moskva har falt 13 prosent så langt i år, og den russiske rubelen er svekket. Mot dollar er rubelen svekket med 10 prosent siden nyttår.

Forrige uke falt den russiske gassprodusenten Novatek over 10 prosent som følge av at EU og særlig USA trappet opp sine sanksjoner.

- Det er trusselen om at sanksjonene kan bli utvidet til noe mye mer alvorlig, som handelsstans eller tilgangen til finansmarkeder. Det er dette som er reflektert i aksjemarkedet heller enn hva som så langt har skjedd, sier han.

Weafer mener det er frykt for fremtidige sanksjoner som har gjort investorene skvetne., og han advarer om at russiske aksjer kan få en «veldig, veldig volatil og farlig uke».

Koordinerte sanksjoner

Mandag kveld ble det kjent at Russland er ute av det gode selskap blant de åtte mektigste landene i verden.

De såkalte G7-landene stenger Russland ute fra G8, og landene lot det i en melding skinne gjennom at saftigere sanksjoner kan komme. Samtidig flyttes G7-toppmøtet som skulle vært holdt i Sotsji i juni, til Brussel.

«Vi er fortsatt klare til å intensivere våre reaksjoner. Det inkluderer koordinerte sanksjoner som vil ha en stadig større innvirkning på den russiske økonomien hvis landet fortsetter å eskalere situasjonen», heter det i en uttalelse etter krisemøtet.

USA innførte torsdag sanksjoner mot 20 russere i president Vladimir Putins nære krets, samt mot banken Bank Rossiya.

Weafer mener markedet er svært sensitivt for nyheter.

- Du har presidenten i USA, presidenten i Kina, alle i Europa på samme tid. Det kommer til å bli mange Russland-slag, og det vil vi se i aksjemarkedet, sier han.

Mandag endte Micex-indeksen ned 0,87 prosent.

Venter massiv kapitalflukt

Russland venter at frykten for strengere sanksjoner vil føre til at investorene kommer til å trekke ut 70 milliarder dollar fra landet i årets første tre måneder, ifølge Financial Times tirsdag, som viser til uttalelser fra landets vise-finansminister.

Til sammenligning trakk investorene ut 63 milliarder dollar av det russiske markedet i hele 2013. Beløpet er også større enn hva Vladimir Putins rådgivere oppga for kun ti dager siden, ifølge FT.

- Utdatert

Russlands utenriksminister Sergej Lakov uttaler at Russland ikke vil klamre seg til G8, og mener forsamlingen er delvis utdatert og har blitt forbigått av G20, som også inkluderer de fremvoksende økonomiene.

- G8 er en uformell klubb. Det finnes ikke et formelt medlemskap i den klubben, så ingen kan bli utvist fra klubben per definisjon, sier Lavrov.

Russland visefinansminister Andrej Klepach sier at sanksjonene sålangt ikke har hatt en direkte økonomisk innvirkning, men at de forverrede internasjonale relasjonene tynget økonomien.

- Kapitalflukten var allerede betydelig før dette, og voksende spenning og kaldere relasjoner gjør det selvsagt enda verre, sier han.

Moskva-børsen later imidlertid til å riste av seg usikkerheten tirsdag.

RTS-indeksen stiger en knapp prosent i et ellers knallrødt europeiske børsmarked, som faller 0,50-1,70 prosent.


LES OGSÅ PÅ DN:

- Frykten kommer til å avta fremover

Facebook vil lese sms-ene dine  

Asia i dag: Slipper løs asiatiske tigrer på finansmarkedene  

Russland tar siste ukrainske base på Krim  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.