Ny forskning publisert i American Journal of Human Biology viser at trening med høy intensitet er et godt - og effektivt- alternativ til tradisjonell utholdenhetstrening for å forebygge hjerte- og karsykdommer hos unge mennesker.

Tidlig risiko
- Hjerte-karsykdommer er en sentral årsak til dødelighet i hele verden, og risikofaktorene har sin opprinnelse i barndommen, sier hovedforfatter av den nye studien fra University of the West of Scotland, Duncan Buchan.

Forskerne rekrutterte en gruppe av frisk, frivillige skolebarn, 47 syv gutter og 10 jenter. Barna ble delt i to grupper. Den ene gruppen skulle trene moderat og løpe i et jevnt tempo i 30 minutter, mens den andre gruppen skulle gjennomføre høyintensiv trening med 20 intervalldrag på 30 sekunder.Treningsperioden varte i syv uker.

- Effektiv trening
Resultatene viser at begge grupper reduserte risikofaktorene for hjerte-og karsykdom. Imidlertid var den totale treningstiden over seks ganger høyere for "moderatgruppen" (420 minutter) sammenlignet med dem som trente kort og intensivt (63 minutter).

- Dette er den første studien som viser effekten av intervalltrening i forhold til hjerte- og karsykdommer hos ungdom. Funnene viser at kort, intens trening er veldig effektivt for å bedre risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer, og vi skal nå jobbe videre med dette, sier Duncan Buchan

Resultatene viste betydelige forbedringer i kondisjon, blodtrykk, kroppssammensetning og insulinresistens hos forsøkspersonene.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>- Viktigere å trene smart enn mye</b>

<b>4 minutter hard trening er nok</b>

<b>Kritisk til hardkjør og 4X4</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med DN Aktiv klubb