OL-sesongen ble langt fra slik langrennsløperen hadde tenkt seg. Han fikk aldri ut et potensial han hele tiden trodde at han hadde inne.

– Jeg er blitt ett år eldre og blitt både mer offensiv og mer ydmyk, sier 26-åringen.

På vårparten var det snakk om at han måtte operere noen vonde legger som plaget ham i intervallstarter i skøyting.

Det slapp han.

La om treningen
I stedet ble det lagt inn nye treningsmomenter.

– Jeg var nødt til å gjøre noe i forhold til de ambisjonene jeg har. Jeg har lyst til å være der oppe. Jeg vil ikke være en middels løper, sier han.

Så langt mener han å ha kontroll på situasjonen, og at han ikke har noe å forsvare. Han tror at endringene han har gjort skal føre til at han blir like bra som i gjennombruddssesongen for to år siden.

Les også: Ipoden er min gode treningsvenn

– Hvilke endringer er det snakk om?

Smartere trening
– Jeg har trent litt mindre enn tidligere, og har vært mer konsentrert. Nå er det tilbake til 100 prosents konsentrasjon 24 timer i døgnet. I fjor trodde jeg nok at det skulle flyte av seg selv, men det gjorde det ikke. Det er viktigere å trene smart, enn mye.

Les mer: Derfor er 4X4-intervaller best

Aller viktigst har det kanskje vært at han har endret det han kaller for «styrkeregimet» sitt.

– Jeg har trent mer balanse og koordinasjon, og går stødigere på ski enn noen gang. Jeg har trent hardere styrke enn noen gang, men uten så tunge vekter, sier Johnsrud Sundby.

3 kg lettere
Han er blitt tre kilo lettere siden sist sesong, og er ikke lenger i stand til å løfte 130 kilo i benkpress. 130 kilo er mye for en såpass liten utøver.

– Det er ikke gjort med en intensjon om å slanke meg, men for å bli en muskulært lettere og mer balansert utøver. Foreløpig ser det bra ut, men det gjenstår å se hva som skjer når sesongen starter, sier Johnsrud Sundby.

Les også:

- Trening og musikk hører ikke sammen

Presset grensene og ble best i verden

Les flere treningssaker på DN Aktiv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kom i form med Flytsonen