Filmsuksessen "Black Swan" har fått de mest trendfikserte til å kaste seg på ballettbølgen i USA og Storbritannia.

Flere toppmodeller og Hollywood-kjendiser har de siste månedene blitt knipset av paparazzier på vei inn og ut av treningsstudioene for å trene såkalt "Ballet fitness" - en treningsklasse i sal beregnet på dem som er glad i å danse og er villig til å svette for å få en langlemmet, slank ballerinakropp - dog uten å måtte trene like beinhardt som profesjonelle ballettdansere.

I Ballet fitness kan du møte opp til timen uten å ha tidligere balletterf#229, men resultatene kommer først hvis du gir ditt ytterste ved barren.

- Å bruke barren i treningssammenheng var populært før "Black Swan", men så fant man ut at denne treningsmetoden faktisk fikk deg til å se ut som en danser, og det gjorde slike fitness-klasser enda mer populære, sier Mahri Relin, instruktør i FlyBarre i New York, til New York Times.

Fra yoga til "ballett light"?
Hun tror mange treningsinteresserte i tiden fremover vil droppe yoga- og pilates-timer og i stedet line seg opp ved barren for en "ballett light"-time.

I dag finnes det minst 10 ballett-baserte treningsstudioer i New York City og en mengde andre spredd rundt i hele USA. Også i Storbritannia, og ikke minst i London, er trenden på full fart inn. Til og med treningskjeder som Equinox i USA har fått plass til ballett-inspirerte timer ved barren i sin timeplan.

I spissen for den hurtigvoksende ballett-trenden står Mary Helen Bowers som trente opp skuespilleren Natalie Portman til rollen som den sterkt plagede prima ballerinaen Nina i "Black Swan". Eks-ballerinaen Bowers hoppet av ballettkarrieren og ble i stedet fitness-instruktør: Hun holdt privattimer og hadde lært bort sin "Ballet Beautiful"-treningsmetode i to år da Natalie Portman fant henne. I over et år ble Portman trent opp til å bli en troverdig ballerina i Hollywood-suksessen.

- Natalie Portman tok rollen sin veldig seriøst. Disse danserne, de er ofte veldig, veldig tynne. På et tidspunkt så jeg på ryggen hennes, og hun var bare så tynn. Jeg sa: «Natalie, nå må du spise». Jeg passet på at hun hadde masse mat i traileren sin, sier regissør Darren Aronofsky til ContactMusic.com. Medskuespiller Mila Kunis veide bare 43 kilo da hun spilte inn filmen, men gikk opp i vekt straks innspillingen var over.

I mai i år åpnet Mary Helen Bowers sitt eget studio i SoHo i New York der planen er å bringe "Ballett Beautiful"-metoden ut til massene - og supermodellene. Den danske toppmodellen Helena Christensen ble sett på vei ut av en av timene hennes for få uker siden.

 

- Gir alle tilgang til ballerinakroppen
- Dette er ballett-spesifikk trening i form av et program som kan gi alle tilgang til ballerinakroppen, sier supertreneren til New York Times.

De fleste barre-klassene i USA koster 30 til 40 dollar timen, og her fokuseres det på fire kroppsdeler: Armer, mageområdet, baken og lårene - med høyst målrettede, små bevegelser spesialdesignet for å tone musklene uten å gjøre dem større.

I motsetning til standard ballettklasser, er stemningen langt mer løssluppen på Ballet fitness-timene. Til tross for at de fleste instruktørene har profesjonell bakgrunn som dansere og bruker ord som "passé" og "relevé", er det ingen ståldisiplin og beinhard konkurranse utøverne imellom. Men "kosetrening" er det definitivt ikke snakk om: Skal man oppnå drømmen om en ballerinakropp, gjelder det å gi maksimalt når man står der ved barren.

- Nådeløse øvelser
- Noen av disse øvelsene er nådeløse og ekstremt intense. De vil få musklene dine til å riste og føles brennende, sier Fred DeVito, som grunnla Core Fusion. Han forteller til NYT at selv tidligere profesjonelle dansere har problemer med enkelte av øvelsene - tøffe er de.

Foreløpig har ikke disse Ballet fitness-timene inntatt norske treningssentre, men kompetanseansvarlig Jannike Pedersen i Elixia er fullstendig klar over trenden som virkelig har slått rot i USA og Storbritannia.

- Vi satte opp en ballett-inspirert time på timeplanen vår for et par år siden, men det tok aldri helt av. Det er mulig vi var litt for tidlig ute, og at "Black Swan" har fornyet interessen for ballett. Innen dans er det enormt mange nisjer, og nå til høsten satser vi for fullt på burlesk-dans - som vi har stor tro på. Men: Vi har også ballett-inspirerte timer på blokka, så det kan fort dukke opp, det også, sier hun til DN Aktiv.

Les flere treningssaker på DN Aktiv

<b>Gikk på en kjempesmell</b>

<b>10 veier til suksess med treningen</b>

<b>Jobbsykling gir deg 8 år bedre livskvalitet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå dine treningsmål - Meld deg inn i DN Aktiv klubb