Det stormet rundt First House i 2014, men inntektene og lønnsomheten ligger tilnærmet stille fra 2013.

Pr-byrået økte inntektene sine fra 88 til 90 millioner kroner. Årsresultatet endte på 8,24 millioner kroner, tilnærmet identisk med ifjor (8,19 millioner).

Rekordhøy byråinntekt

Selskapets byråinntekt (driftsinntekt minus varkostander) steg fra 81 til 84 millioner kroner, det høyeste nivået i selskapets femårige historie.

Fra 2010 til 2014 har selskapet byråinntekter økt med 143 prosent, fra 35 til 84 millioner kroner. Men mellom 2013 og 2014 har veksten altså bremset opp.

– Vi er fornøyd med selskapets utvikling. I 2014 har vi gjennomført en planlagt konsolidering av virksomheten, og vi har nå færre ansatte enn i fjor. Vi har redusert vår kostnadsbase, og lagt grunnlaget for ytterligere økt lønnsomhet fremover, sier Per Høiby, administrerende direktør i First House i en pressemelding.

Flere konflikter i 2014

På fem år har First House fått 12.000 medieoppslag, og mer enn 3.500 av dem kom i 2014.

I mai startet et større rabalder da Morten Wetland skrev et innlegg i DN om nobelkomiteenes omstridte tildelinger og levnet Torbjørn Jagland liten ære.

Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle fulgte opp med en kommentar der han hevder at «gode, men ubekreftede rykter» kan fortelle at «kinesiske interesser» har leid inn First House til kampanjen mot Thorbjørn Jagland og Nobelkomiteen.

Det ble kategorisk avvist av First House, som  klaget Aftenposten inn for PFU – og vant frem.

FREDSBRÅK: First House benektet at kommunikasjonshuset hadde Kina som kunde, og vant både frem med sin PFU-klage mot Aftenposten og ble frikjent i etikkrådet til Komm. Bildet viser lederen av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland og Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad da fjorårets vinner ble offentliggjort. Foto: Heiko Junge/
FREDSBRÅK: First House benektet at kommunikasjonshuset hadde Kina som kunde, og vant både frem med sin PFU-klage mot Aftenposten og ble frikjent i etikkrådet til Komm. Bildet viser lederen av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland og Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad da fjorårets vinner ble offentliggjort. Foto: Heiko Junge/ (Foto: NTB scanpix)
Les om fellelsen i PFU her.

Senere på sommeren forsøkte konkurrenten Geelmuyden.Kiese å få First House kastet ut av bransjeforeningen Komm, på bakgrunn av flere kontroverser, blant annet Kina-saken og Tromsø kraft-saken.

First House ble i høst frikjent av et enstemmig Komm-styre.

Les hele saken her.

Etter bråk om kundelistene til Sylvi Listhaug og påstander om involvering i hemmelige Kina-møter i regi av Norges Rederiforbund, ble First House i August ifjor nektet å profilere seg under Arendalsuka.

Les hele saken her og her.

Trekker frem seirene

First House finner også plass i regnskapets årsbretning til å gjengi to av de større kampene.

I årsberetningen skriver First House:

«First House opplevde betydelig medieoppmerksomhet i 2014, i hovedsak konsentret om to saker. Den ene dreide seg om en kommentarartikkel i Aftenposten, publisert i mai, det det ble fremsatt uriktige påstander basert på det avisens kommentarskribent kalte «ubekreftede rykter» om at First House skulle være engasjert av Kina eller kinesiske interesser for å sverte Nobelkomiteens leder og påvirke sammensetningen av komiteen.

Ingen av disse påstandene har rot i virkeligheten, og First House valgte å klage Aftenposten inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). I september ble Aftenposten felt av et samstemt PFU for brudd på Vær Varsom-plakaten.»

Navngir ikke konkurrenten

Om Geelmuyden.Kieses klage til Komm skriver First House at «saken baserte seg på en klage til bransjeforeningen Komm fra en konkurrent som hevdet at First House hadde gjort seg skyldig i brudd på flere av foreningens etiske regler. [...] I oktober ble First House enstemmig frikjent av Etisk råd og styret i Komm. De fant at det ikke var hold i noen av klagene, og First House ble frikjent på alle punkter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.