Det skriver Medietilsynet i en pressemelding.

Valgtabben skjedde på valgkvelden mandag 14. september. NRK har tidligere påpekt at presentasjonen av valgdagsmålingen ikke ble gjort med vilje, men skyldtes at reporteren på stedet, Lisbeth Skei, var overbevist om at klokken allerede var 21.00 og at det således var lov å publisere prognosene.

LES OGSÅ:NRK forklarer valgtabben

Reglene rundt publisering av valgdagsmålinger er krystallklare fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet: Ingen kan publisere valgresultater eller prognoser før stemmelokalene stenger klokken 21.00 mandag.

I likhet med NRK, brøt også Svelviksposten valgloven da de publiserte valgdagsmålinger i sin nettutgave før sperrefristen.

Medietilsynet har gitt denne avisen 100.000 kroner for tabben.

– I begge tilfellene har det blitt begått klare brudd på regelverket, sier områdedirektør Gudbrand Guthus i Medietilsynet.

Usikkert om NRK anker

Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, sier de har vært forberedt på at det kom en reaksjon fra Medietilsynet. De fikk ikke vite botens størrelse før klokken ni tirsdag morgen.

– Nå har vi akkurat fått dette vedtaket, og vi erkjenner at dette var et brudd på valgloven. Vi merker også at Medietilsynet er enig med oss i at dette skjedde uaktsomt og ikke var med vilje, sier han.

– Synes du boten er for høy?

– Jeg må se på tidligere praksis og argumentasjon før jeg kan si noe om det. Vi kommer ikke til anke noe på vedtaket. Men vi må se nærmere på begrunnelsen fra Medietilsynet før vi bestemmer oss for hva vi gjør videre, sier Kalbakk

Tilsynet har fastsatt gebyrene skjønnsmessig, ifølge pressemeldingen.

NRK og Svelviksposten er ikke de første som er ilagt gebyr for å ha publisert tall fra valgdagsmålinger for tidlig.

I 2009 fikk Dagbladet 40.000 kroner i gebyr fra Medietilsynet etter at de hadde sendt ut valgdagsmålinger som nyhetsvarsel på mobiltelefon ett minutt før sperrefristen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.