Formelt er det Finansdepartementet som i dag har sendt en såkalt notifikasjon til Efta-landenes overvåkingsorgan ESA om fritak for merverdiavgift for elektroniske nyhetstjenester i Norge.

Fritaket vil bli iverksatt så snart ESA har godkjent ordningen og nødvendig forskrift er fastsatt, skriver Kulturdepartementet i en pressemelding.

I dag har bare papiraviser merverdiavgiftsfritak, gjerne kalt momsfritak.

Kommer nyhetene i elektronisk form, regnes de i dag som elektroniske tjenester med 25 prosent moms.

Lang kamp

Men norske medieorganisasjoner har kjempet i årevis for å utvide momsfritaket til også å gjelde på digitale plattformer.

Under forrige finansminister, Sigbjørn Johnsen (Ap), var dette helt umulig å få gjennomslag for. Først etter at Ap forlot regjeringskontorene, har partiet endret mening i dette spørsmålet.

Drahjelp fra mediekrise

Krisen i mediene, som følge av den digitale transformasjonen der lesere og annonsører forsvinner fra papir over til digitale nyhetsmedier, har nok bidratt til å overbevise den sittende regjeringen.

- Vi vil likebehandle nyheter på papir og i elektronisk form, og fremme nyhetsformidling og samfunnsdebatt. Det bør derfor være nullmoms uavhengig av hvilken teknologi som benyttes for å formidle dette innholdet, sier finansminister Siv Jensen i pressemeldingen.

Papir, pc, mobil, radio, tv

Fritaket vil gjelde alle nyheter, både på papir, pc, mobile enheter, radio og tv, heter det.

Dermed kan også nyhetskanaler som TV 2 Nyhetskanalen og VGTV omfattes. Men det er bare inntekter fra salg av innhold til seerne som vil bli fritatt for moms.

Reklame vil fortsatt ha merverdiavgift.

- Det avgiftsmessige skillet mellom papiraviser og elektroniske nyhetsmedier har i en årrekke vært et vesentlig hinder for innovasjon og utvikling i mediebransjen. Når vi nå fjerner dette hinderet sørger regjeringen for at mediebransjen kan utvikle og tilby fremtidsrettede medieprodukter til brukerne, uavhengig av plattform, sier kulturminister Thorhild Widvey.

I notifikasjonen legger regjeringen opp til at fritaket skal omfatte tjenester som inneholder en bred dekning av nyhets- og aktualitetsstoff som er rettet mot allmenheten.

Papir faller

Blant dem som gleder seg, er landets største mediekonsern Schibsted.

Bratt fall i inntektene fra papiravisene har medført kutt i flere Schibsted-aviser. Den siste meldingen kom fra VG, som skal kutte 40 stillinger.

Også Dagbladet gjennomfører store kutt.

Med momsfritak blir omleggging til digitale forretningsmodeller enda mer attraktivt.

Det betyr at nyhetstjenester som i hovedsak gjelder kun én sektor eller er rettet mot kun én interesse eller bransje, ikke vil være fritatt, heter det. 

I de to departementene forventes det at behandlingen av den formelle notifikasjonen ikke vil ta lang tid i ESA.

Opprinnelig var meningen at ordningen skulle tre i kraft fra nyttår. Nå er planen at iverksettelse skjer 1. mars 2016.

Fare for demokratiet

Selve notifikasjonen er skrevet på engelsk, og oppsummerer utfordringene ved dagens regime der bare papiraviser har null moms (zero rated VAT), slik:

«As newspaper circulations have fallen and the digitization of the news media services has increased a larger share of the news consumption falls outside of the scope of the zero rated VAT. Norwegian authorities argue that this development has the following negative effects:

1) Reduced demand and use of news services with negative effects on public debate and democracy.

2) Distortion of competition between different distribution platforms. 3) Obstacles for development of digital news media services.

3) Obstacles for development of digital news media services. »

Hele notifikasjonen kan du lese på regjeringens nettsider.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

Les også:

Skarpt fall for NRK

- Grådighet er aldri vakkert dnPlus

– Persondata er som penger  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.