En helt ny undersøkelse blant topplederne i Norges 500 største bedrifter viser at over seks av ti har utdanningsbakgrunn innen økonomi og ledelse.

Mer enn hver fjerde toppleder har en grad fra BI. På plassene bak kommer NHH med 18,8 prosent og NTNU med 16,6 prosent.

Topplederundersøkelsen 2013, som er utført av Kenneth Stoltz og Lars Devold i Næringsforeningen i Trondheimsregionen, viser også at antall toppledere med utenlandsbakgrunn øker:

17,4 prosent har utdanning kun fra utlandet (14 % i 2012), 13 prosent har utdanning fra både Norge og utlandet (samme som i 2012), mens 69,7 prosent har utdanning kun fra Norge (73 % i 2012). USA er fremste studieland ute med 58 avlagte grader. Så følger Storbritannia med 28 grader, Sverige (22), Frankrike (16) og Sveits (13).

- Det er faktisk flere ledere med en grad fra Harvard (11) enn fra Universitetet i Bergen (10), sier Kenneth Stoltz til DN.no.

BI-rektor Tom Colbjørnsen synes det er interessant at flere toppledere i Norges største bedrifter oppgir å ha tatt hele eller deler av utdanningen utenlands.

- Årsaken er sannsynligvis økende globalisering. Det ser ut til at store selskaper legger større vekt på at topplederen bør ha språkkunnskaper og internasjonal businessforståelse. Det er like viktig å profilere virksomheten og gjøre en god figur i internasjonale fora, som toppmøtet i Davos, som på NHOs årsmøte, sier Colbjørnsen.

Tips til fremtidens ledere
- Hva er viktig for en toppleder i 2013?

- Det varierer med bransje, men det blir mer og mer viktig å forstå og kunne håndtere det internasjonale konkurransebildet. I tillegg må man ha evne til omstilling, for i dag står omstilling til mer kunnskapsbaserte produkter høyt på dagsorden i mange virksomheter, sier BI-rektoren.

- Hva er ditt beste tips til fremtidige ledere?

- Prøv å legge inn en internasjonal komponent i studieløpet ditt. I dag er det mulig å kombinere grader, ved for eksempel å ta ett år på BI og ett år i utlandet. Dette er noe jeg vil oppfordre flere til å gjøre. Studerer man ikke utenlands, kan man prøve å skaffe seg arbeidserf#229 ute etter endte studier. Men det er viktig å ikke miste kontakten med Norge. Du må også ha kunnskap om norsk business og økonomi. På den måten kan du lykkes både hjemme og ute, sier Tom Colbjørnsen.

6 av 10 har økonomiutdanning
Topplederundersøkelsen viser også at hele 66 prosent er utdannet innen økonomi og ledelse, mens 33 prosent er utdannet innen teknologi- og realfag. Kun 3,3 prosent av de spurte topplederne har ingen høyere utdanning.

- Det er interessant å se at store virksomheter stiller større krav til profesjonalisering av businessforståelse, bemerker BI-rektoren.

Topp 500-selskaper der topplederen har sin primærutdanning fra NHH omsatte for til sammen over 1.000 milliarder kroner i 2012. Det betyr at det er flest NHH-ledere i de mest verdiskapende store bedriftene. Men:

- Norges største selskap Statoil, omsetter for 723,4 milliarder kroner, og er over 7 ganger så stort i omsetning som nummer to, Telenor. Tar man Statoil og toppleder Helge Lund ut av listen, ville selskaper ledet av mennesker med sin primærutdanning fra NTNU ligget øverst med 421,8 milliarder i omsetning. NHH-ledere ville vært nummer to på listen med knappe 350 milliarder kroner i omsetning, forklarer Kenneth Stoltz.



  • Kvinneandelen øker, men veldig sakte: 47 av selskapene på topp 500-listen ble ledet av en kvinne i 2013, mot 44 i 2012 og 41 i 2011.
  • 91 prosent av selskapene ledes av menn.
  • Gjennomsnittsalderen på topplederne er 53 år.
  • 30 prosent av selskapene på listen har fått nye toppledere sammenlignet med 2012.
  • 18,2 prosent har utdanning fra Europa (15 % i 2012)
  • 10 prosent har utdanning fra USA (samme som i 2012)

Les også: Teppebombes av møter. Dynges ned av krav og prosedyrer.

<b>Få drømmejobben selv om du er underkvalifisert</b>

<b>Toppsjefer tvinges til ny lederstil</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.