For 10 år siden ble 77 prosent av verdens BNP produsert i OECD-land. I 2050 vil andelsen være nede i 32 prosent. Dette tvinger toppsjefer til å ta i bruk nye ledelsesverktøy, skriver Business.dk.

En toppleder må fortsatt ha de grunnleggende egenskapene: Finansielt overblikk, markedsinnsikt, kommunikative evner og lederfornemmelse. Men dette alene er ikke nok i en verden i konstant endring.

- I dag er forandringsledelse et helt avgjørende element i verktøykassen hos en toppsjef. Det vi tror er viktig i dag, er kanskje ikke så viktig i morgen. Derfor må toppsjefen utvikle seg. De må fortsatt kunne levere en robust ledelse med fokus på inntjening, men de må også kunne skifte retning lynraskt, sier Lars Goldschmidt, som er direktør i danske DI.

- Kan ikke tulle lenger
Samme budskap kommer fra en av verdens mest ledende tenkere innen virksomhetsutvikling, leder av tenketanken Volans: John Elkington.

- Jeg tror vi er i begynnelsen av en ny økonomisk tidsalder, der forandringene kommer raskere, og der ledelsen må ha en langt mer global forståelse. Dessverre reagerer mange vestlige toppsjefer i dag ved å vende tilbake til det som de kjenner fra før. Men det er den sikre veien til å tape. En moderne toppsjef må hele tiden søke nye markedsmuligheter. Det kunne man også ha sagt for ti år siden, men nå er den globale konkurransen her, så man kan ikke tulle lenger, sier John Elkington til Business.dk.

Les også: Her er suksessfaktorene for å lykkes som sjef

Ti gode grunner for å bli i jobben i mer enn ti år

Trenger ikke topp-CV for å bli en suksessrik sjef (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.