- Det er definitivt mulig å få drømmejobben selv om man er underkvalifisert. Men da må du være villig til å stå på og argumentere knallhardt for hvorfor nettopp du passer best. De fleste arbeidsgivere har en "drømmekandidat" i hodet, og dét synet er ikke så lett å endre på, sier Knut Anders Thorset til DN.no.

Mot alle odds gikk han i august rett fra siviløkonomstudier på NHH til jobben som key account manager i teknologiselskapet Liquid Barcodes, et datterselskap av Telenor som leverer tekniske mobilløsninger til retailere i Norden.

- Jeg har en mastergrad i finans og i utgangspunktet var planen at jeg også skulle jobbe innen finans. Men stillingen i Liquid Barcodes sto ut og virket veldig interessant. Jeg synes mobilteknologi er spennende, dessuten ønsket jeg meg inn i et lite selskap for å få påvirkningskraft. Problemet var bare at Liquid Barcodes var på jakt etter kandidater med salgserf#229 som kunne gå rett inn i stillingen, forteller 27-åringen.

Knut Anders Thorset hadde aldri jobbet med salg før - og kom rett fra skolebenken. Han ringte selskapet og spurte om han burde søke. Svaret var nei. Men han nektet å gi seg.

- Jeg måtte argumentere litt, og da jeg sendte over cv-en min til hodejegerne som hadde rekrutteringsoppdraget, ble de litt mer interesserte i hva jeg hadde å komme med. Så ble jeg innkalt til jobbintervju, sier Thorset.

- Valgte riktig mann
Der gjorde han ifølge sjefen sin, salgs- og markedsdirektør Kjetil Tauler i Liquid Barcodes, en så god figur at han også ble innkalt til andregangsintervju med caseløsning.

- Han imponerte stort og gjorde det best av alle, selv om vi også testet folk med tung erf#229. Når han i tillegg er veldig analytisk, kreativ og en knakende hyggelig fyr - skikkelig hel ved - ja, da måtte vi bare ansette ham. Siden Knut Anders begynte i jobben har han overlevert i forhold til forventningene våre, så vi er kjempefornøyd med ansettelsen, skryter Tauler.

- Vi er sikre på at vi valgte riktig mann til jobben, legger han til.

- Selv om ikke profilen passet, fikk jeg jobben på grunn av personlige egenskaper, gode presentasjonsevner og verv fra studentforeningen. Man er nødt til å levere på andre områder hvis man skal overbevise, du må være bevisst på den verdien du har og være flink til å snakke for deg. Men du har jo ingenting å tape - bare søk selv om du ikke passer profilen! er rådet fra Knut Anders til andre unge på jobbjakt.

Hvor underkvalifisert er du?
Karrierenettstedet The Daily Muse råder alle først til å finne ut hvor underkvalifisert man er for en jobb før man tar steget og søker.

Ingen fyller kriteriene 100 prosent, men har du null erf#229 og de ønsker en person med 10 års erf#229, er bykset muligens litt for stort. Da bør du heller se deg om etter noe annet, er deres råd.

Men hvis du bestemmer deg for å søke på en stilling du er underkvalifisert for, gir The Daily Muse deg disse rådene for å få en fot innenfor:

  • List opp dine alternative styrker.
    Hvis jobbutlysningen inneholder en rekke krav til søkerne og du ikke har noen av dem, må du score høyt og imponere på andre områder. Finn ut hva du har som gjør deg interessant for arbeidsgiveren. Hva har du å bidra med i stillingen?
  • Ikke fortell dem at du er perfekt for jobben - vis dem!
    List opp noen ideer du kan tenke deg å gjennomføre i stillingen. Hvordan kan du bidra til at bedriften kan vokse og tjene mer penger? Er det noen grep du kan tenke deg å gjøre?
  • Bruk nettverket ditt.
    Se om du har en kontakt i nettverket ditt som kan introdusere deg for noen i det selskapet du vil jobbe for. Eller møt opp på et arrangement som du vet "de rette" menneskene er til stede, slik at du kan introdusere deg selv.

Hodejeger Jannike Haneborg
Hodejeger Jannike Haneborg

- Få får jobber de ikke er kvalifisert for
Hodejeger Jannike Haneborg, seniorrådgiver i rekrutteringsselskapet Backer Skeie, har de siste årene gjennomført flere hundre intervjuer av ledere og spesialister. Hennes råd er å undersøke nøye hva prestasjonene dine vil bli målt opp mot så konkret som mulig. Tenk nøye gjennom om dette er noe du kan levere med din bakgrunn og kompetanse.

- Dersom du ser en stilling du definitivt føler er riktig for deg selv, og det er nyanser som skiller deg fra stillingsbeskrivelsen, så kan du absolutt søke. Det kan være at du representerer en samlet kompetanseprofil som arbeidsgiveren selv ikke har tenkt på idet de skrev utlysningsteksten, sier hun.

Likevel ser hun sjelden at kandidater får jobber de ikke er kvalifisert for å utføre.

- Arbeidsgiver ønsker å minimere risikoen for at en kandidat ikke vil lykkes i jobben. Så hvis man verken har riktig utdanning eller spesifikk erf#229 for å levere i tråd med stillingens mål, er det liten vits i å legge ned arbeid i en søknad. Dersom man ikke besitter de nødvendige kvalifikasjonene for å utføre jobben på en god måte, er ingen av partene tjent med at man får stillingen, sier Jannike Haneborg.

Les også: Åtte tegn på at du har den perfekte jobben

<b>Dette må nye sjefer passe seg for</b>

<b>Fellene du kan gå i når du bytter jobb</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.