Etter å ha falt gjennom hele børsdagen falt Oslo Børs enda brattere da også de amerikanske aksjemarkedene fikk en treg start på sin handelsdag.

Riggaksjene er blant de som faller tross oppgang i oljeprisen.

Både Handelsbanken Capital Markets og Terra Securities gjenopptar dekning av flere aksjer i oljeserviceaksjer med positive anbefalinger. Spesielt er meglerhusene positive til selskapene som har oppgradert flåten og kan dra nytte av et stramt riggmarked.

- Det er en stor og spennende sektor, og aksjene har på en måte gått i stå i de siste ni månedene, i alle fall flere av dem, og vi mener at sykelen for både rigg og seismikk så vidt har begynt, sier Knut Erik Løvstad i Handelsbanken Capital Markets til TDN Finans.

Stor utbyttekapasitet
Han har tatt opp igjen dekning av seks riggaksjer, og anbefaler kjøp av Seadrill, Fred Olsen Energy, Songa Offshore Awilco Offshore. Han tror riggsektoren er på vei inn i en ny oppblomstring.

- Fred Olsen Energy og Songa går fra å ha brukt mye tid og krefter på å oppgradere flåten, som nå i stor grad er ferdig. Flåten kommer til å generere ekstremt mye kontanter og dra nytte av det gode riggmarkedet som nå finnes. Derfor vil disse selskapene ha en veldig stor utbyttekapasitet også de nærmeste årene, sier Løvstad.

Moderne flåte
Seadrill og Awilco har derimot fortsatt store nybyggingsprogram, og inntjeningen vil på kort sikt preges av det.

- Selskapene vil imidlertid få en veldig moderne flåte med stort inntjeningspotensial på sikt. Det er noe av grunnen til at vi trekker frem disse to selskapene, sier Handelsbanken-analytikeren.

Terra Securities gjenopptar dekning på Songa Offshore med en kjøpsanbefaling og kursmål 69 kroner. Meglerhuset mener at det har vært utfordrende for Songa med sin gamle flåte, men at fokuset nå skifter fra investeringskostnader til driften.

Billige Songa
"Vi er positive til den norske riggsektoren, og mener Songa Offshore er billig sammenlignet med andre norske boreselskap", skriver analytiker Christian Dyvik Terra Securities i en oppdatering.

Fred Olsen Energy mistet 0,71 prosent av sin verdi, og gikk til slutt for 281,00 kroner, Songa Offshore holdt til uendret med 58,00 kroner, Seadrill endte ned 2,46 prosent til 119 kroner, mens Awilco Offshore gikk motsatt vei med en oppgang på 1,61 prosent til 63,20 kroner.

SEB Enskilda svinger sabelen
SEB Enskilda, som fra før er kjent for sitt positive syn på oljeserviceaksjene, blir stadig mer overbevist om at oppsiden i bransjen krymper, og har nedgradert en rekke aksjer i høst.

Les også: Advarer mot oljeserviceaksjer

Nå tar SEB Enskilda ned ned sin anbefaling på PGS-aksjen fra hold til selg, og mener det er en solid nedsiderisiko spesielt i fjerdekvartalstallene.

SEB Enskilda mener at konsensusestimatene ligger alt for høyt for 2007, og ligger 10 prosent under de andre meglerhusene på forventningen til driftsresultatet.

Kursmålet tas ned fra 156 til 148 kroner aksjen, mye på grunn av dollarfallet den seneste tiden.

Les også: Frykter nedsiden i PGS

PGS-aksjen faller mest blant de meste omsatte aksjene, og er ned 3,79 prosent til 152,50 kroner. Også TGS tynges av PGS-nedgraderingen, og er ned 2,61 prosent til 112 kroner. Seabird Exploration er ned 2,17 prosent til 27,10 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 1,60 prosent til 486,76 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.