Ingen venter at Norges Bank endrer styringsrenten i denne omgang, men økonomene spekulerer på om første renteheving har blitt skjøvet ut i tid.

Da forrige utgave av «pengepolitisk rapport» ble publisert i mars, indikerte sentralbanken at styringsrenten ville holdes på dagens nivå frem mot sommeren 2015, for deretter å økes gradvis. Siden den gang har det blant annet kommet nye oljeinvesteringsanslag fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som skuffet stort.

To grunner

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 mener det særlig er to grunner for at sentralbanken nå utsetter renteøkningen:

- Det ene er det som skjer i Europa: Den europeiske sentralbanken kommer etter hvert til å sette igang flere tiltak for å svekke euroen. Det vil om noen måneder kunne gi en ganske sterk kronekurs, sier Holvik og fortsetter:

- Videre fører både svakere investeringer og boligbygging til at vekstutsiktene i Norge er dempet i forhold til anslagene i forrige rapport.

Holvik tror Norges Bank derfor vil si at den utsetter neste renteøkning til  starten av 2016. Det vil likevel ta mange år før Norges Bank faktisk gjør noe med styringsrenten, spår hun.

- Jeg tror sentralbanken bare vil utsette og utsette, slik at rentene vil holdes uendret i hele 2016 og kanskje også 2017 og 2018, sier sjeføkonomen.

- Det vil mest sannsynlig bety at boligrentene blir uendret fremover, legger hun til.

Fallende oljeinvesteringer

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets viser til de samme argumentene.

- Det blir spennende å se i hvilke grad Norges Bank har tatt innover seg nye anslagene for oljeinvesteringene, sier Juel til DN.

Sjeføkonomen tror sentralbanken har nedjustert sitt vekstanslag for oljeinvesteringene til neste år kraftig. Dette vil isolert sett trekke ned veksten i verdiskapningen for Fastlands-Norge.

- Vi tror derfor rentebanken justeres litt ned og at første renteheving kommer tidligst i slutten av 2015, sier Juel.

Høsten 2015

Også seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets tror Norges Bank utsetter renteøkningen i den nye utgaven av «pengepolitisk rapport».

- Vi venter at sentralbanken skyver første renteøkning til høsten 2015, sier Due-Andresen til DN.

- Årsaken er blant annet at rentene ute har falt. Norske kroner har også vært noe sterkere enn Norges Bank har ventet. I tillegg ser det ikke ut til at økonomisk vekst vil ta seg opp til neste år, slik Norges Bank tidligere så for seg. Tallene for oljeinvesteringer har blant annet bidratt til det bildet, sier hun.

Enighet

Synet til de tre økonomene er i tråd med konsenus.

Samtlige 14 økonomer TDN Finans har snakket med tror hovedstyret i Norges Bank holdt styringsrenten uendret på møtet onsdag denne uken.

«Flere av økonomene venter at Norges Bank vil utsette tidspunktet for første renteheving etter at Statistisk sentralbyrås (SSB) anslag for oljeinvesteringene i 2015 viste en betydelig svakere vekst i oljeinvesteringene i 2015 enn det Norges Bank har lagt til grunn», skriver finansnettstedet.

Følg saken på DN.no klokken 10.00!

Les også:
Truer med oppsigelse
Søkte opptak med falsk universitetsgrad
Asia i dag: Løk og poteter hindrer vekst i India  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.