Investorer flokker tilbake til det indiske eiendomsmarkedet, etter å ha flyktet markedene i kjølvannet av finanskrisen.

Den nyvalgte og forretningsvennlige statsministeren i India - Narendra Modi - er en svært populær mann blant investorer. Han har som sitt hovedmål å trekke Indias økonomiske vekst opp av de siste årenes slump, og vil åpne økonomien ytterligere for utenlandske investeringer.

Modi ble valgt på løftet omå skape et «nytt India», og har klart å skape en ny optimisme hos velgere og investorer.

Les mer her (krever DN Pluss): Modi drømmer om «Made in India» dnPlus

Trump-tårn i Gull

En av investorene som leder an i India er den amerikanske eiendomsmagnaten Donald Trump.  I samarbeid med den indiske eiendomsutvikleren Lodha Group skal Trump skal bygge et luksuskompleks med over 75 etasjer og farget i gull. Hver leilighet i bygget, som skal hete Trump Tower Mumbai, vil koste flere millioner dollar.

- Eiendomsmarkedet vil ta seg opp i India, og det tar seg allerede opp i dag. Penger vil renne inn og myndighetene vil ta sin del av disse pengene. Om disse pengene blir brukt på en klok måte vil myndighetene kunne forbedre infrastrukturen i landet, og gjøre bra ting for landet, sier Donald Trump i et intervju med engelske BBC.

 

På tross av Indias vanskelige økonomiske utvikling de siste to årene, har Trump full tiltro til at den indiske befolkningen har råd til å kjøpe hans nye luksusleiligheter i byen.

- Kvadratmeterprisene på eiendom i Mumbai er veldig lave, det liker jeg godt. Mindre viktige byer i andre deler av verden er priset høyere, som ikke virker fornuftig  for oss, forklarer Trump videre.

Forsøker seg for andre gang

Trump forsøkte seg for noen år tilbake på et liknende prosjekt i landet, men valgte da å trekke seg ut av prosjektet. Han skyldte da på at han var skeptisk til beliggenheten og «prosjektet» samtidig som den polariserte politiske situasjonen i India gjorde han skeptisk. Nå gjør han likevel et nytt inntog i verdens mest folkerike demokrati.

- Vi ser på en rekke andre destinasjoner i India, både for eiendomsutvikling og hoteller, sier han.

Den tidligere britiske kolonien var i mange tiår en svært lukket og proteksjonistisk økonomi. Da landet i 2005 passerte lovgivning som lettet på restriksjonene for utenlandske investorer i det indiske eiendomsmarkedet, flokket investorene til. Fra 2006 til 2008 pumpet investorer mer enn 15 milliarder dollar inn i det indiske eiendomsmarkedet, ifølge tall  Venture Intelligence har hentet for Wall Street Journal.

 

Optimistisk på sikt

- Jeg tror ikke det er en dum strategi å investere i et luksussegment som kommet til å være voksende i årene fremover.  Jeg er optimistisk for indisk økonomi på sikt, både luksussegmentet og gjennomsnittsmarkedet, sier sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Shakeb Syed.

En tredjedel av verdens aller fattigste mennesker – de som lever på under 1,25 dollar om dagen – bor i India. De siste to årene har veksten ligget på rundt fem prosent, som er for lavt om landet skal klare å dra millioner av mennesker ut fra fattigdom. I tillegg må landet oppnå en sterkere vekst for å kunne finansiere nødvendige offentlige investeringer i samferdsel, helse og utdannelse.

Syed peker på flere fordeler ved India som kan bidra til akkurat denne veksten på sikt.

  • Over halvparten av Indias befolkning er under 25 år gamle, og demografien spiller en stor rolle, til fordel for India.
  • Engelskkunnskapen er god, det er også en fordel, spesielt med tanke på at India de siste årene har forsøkt å åpne økonomien for utenlandske investorer. 
  • Den indiske økonomien er veldig servicedrevet. Servicenæringens potensial er ofte lettere å heve enn for industrien, og det er ofte lettere å oppnå vekst innenfor denne næringen.

Konflikter demper prisene

Trump mener Mumbai er svært underpriset, og Syed peker på nooen hovedpunkter dette kan skyldes:

- Jeg tror det kan være delt. Økonomien har vært delvis lukket lenge, og det har begrenset oppsiden i byen. Samtidig er India er en region med stor geopolitisk risiko, med naboland i konflikt, i tillegg til konflikter som får konsekvenser i India også. Et eksempel er terror-angrepet på Taj Mahal-hotellet i Mumbai i 2008. Det skjer ting der hele tiden i India, det er mange konflikter som ligger og ulmer.

Selv om India ønsker utelandske investorer velkommen, mener Syed at disse investeringene er langt fra det viktigste for å oppnå tilfredsstillende økonomisk vekst i landet.

- Det er fryktelig mange mennesker i India. Utenlandske investeringer er vel og bra, men India er ikke ene og alene avhengig av dette for å oppnå veksten. Jeg tror privat konsum internt er den viktigste komponenten for Indias vekst fremover, sier Syed.

Les også på DN.no:

Tre av fire norske filmer er tapsprosjekter

Tror på høyere laksepriser tross Russlands importnekt

Assange: – Forlater ambassaden snart  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.