Forvirring om hvem som har ansvar for hva, og dårlig koordinering mellom de involverte myndighetene kan ha ført til at viktige bevis er borte, skriver Aftenposten.

Oslo politidistrikt, Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Post- og teletilsynet (PT) innrømmer at de ikke har gjort noe for å beslaglegge det tekniske utstyret som har sendt ut signalene.

Aftenposten lokaliserte det som høyst sannsynlig er ni falske basestasjoner med en presisjon på 50 til 110 meter. For å kunne angi nøyaktig hvor de falske basestasjonene står, må man ha adgang til alle bygninger og private områder. Den type undersøkelser er det bare politiet som har myndighet til å utføre.

– Vi skulle gjerne gjort et tilslag eller en ransaking for å finne bevis, men er avhengig av fagmyndighetenes målinger for å vite hvor vi skal lete, sier seksjonssjef Børre Jæger Walderhaug ved Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt.

Men fagmyndighetene har ikke hatt anledning til å finne ut nøyaktig hvor spionutstyret er plassert.

– Det er ikke vår oppgave å beslaglegge slikt utstyr. Vi har for eksempel ikke myndighet til å gå inn i bygninger. Dette er en politioppgave, sier kommunikasjonssjef Kjetil Berg Veire i NSM.

PST vil ikke svare på om de har funnet, eller i det hele tatt forsøkt å finne, det tekniske utstyret som står bak de mistenkelige signalene.

Les også:
Tviler seg frem til vinnerne
Kathrine Fredriksen: - Vi skal nok ta over, begge to
John Fredriksen om retur til Norge: - Det hadde vært hyggelig før jeg går i graven (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.