- Påtalemyndigheten mener det er ført bevis utover enhver rimelig tvil for at det ble begått grov korrupsjon, sa førstestatsadvokat Bård Thorsen da han innledet sin prosedyre knyttet til de tiltalte Daniel Clauw og Ken Wallace mandag formiddag.

Økokrim mener Wallace og Clauw har utvist nødvendig skyld og skal domfelles i samsvar med tiltalen. Tirsdag vil Økokrim føre sin prosedyre knyttet til de to norske tiltalte, Thorleif Enger og Tor Holba, i Oslo tingrett.

Førstestatsadvokatene Marianne Djupesland og Bård Thorsen startet i dag på prosedyren i saken mot de fire tidligere Yara-toppene Thorleif Enger, Tor Holba, Ken Wallace og Daniel Clauw. Ingen av de tiltalte erkjenner straffskyld. I sin innledning pekte Djupesland på at  Økokrim hadde flaks da de fant betalingen til den libyske ministersønnen Mohamed Ghanem.

  Kløkt og flaks

- Det er kun kløkt og en porsjon flaks som gjorde at vi fant denne betalingen, sa Djupesland.

Den libyske ministersønnen Mohamed Ghanem fikk overført 1,5 millioner dollar til sitt selskap Golden Petal registrert på De britiske jomfruøyer.

Ghanems far, Shukri Ghanem, var styreformann i NOC som Yara forhandlet med om bygging av en gjødselfabrikk. Han var også tidligere oljeminister i LIbya.

Pengene fikk Mohamed Ghanem overført fra det sveitsiske selskapet Nitrochem som hadde et utstrakt samarbeid med Yara. I neste omgang fikk Nitrochem pengene tilbake fra Yaras deleide sveitsiske tradingselskap Balderton. Det skjedde gjennom overfakturering av ammoniakklaster.

  Sofistikerte bestikkelser

Hverken i Baldertons eller i Nitrochems regnskaper finnes det spor av Mohamed Ghanem eller selskapet Golden Petal. Betalingen fra Nitrochem til Ghanems selskap Petal er bare merket med «F. Ceres» i Nitrochems regnskaper. Ceres var Ghanems kontaktperson i den sveitsiske banken UBS.

- Denne saken illustrerer det vi ser internasjonalt, at bestikkelser skjules på stadig mer sofistikerte måter, sa Djupesland.

Siden april 2011 har Økokrim etterforsket Yara-saken. Yara selv erkjent straffskyld i januar i fjor og aksepterte en bot på 275 millioner kroner og inndraging av 25 millioner kroner.

- Det er et enormt puslespill som er satt sammen, sa Djupesland i retten og la til:

- Dette er et resultat av et enormt arbeid.

  Mange møter ikke i retten

Økokrim har gjort en rekke beslag i en rekke land, sendt rettsanmodninger til skatteparadiser samt samarbeidet med politi i land som Nederland, Sveits og USA.

Flere av de mest sentrale vitnene i saken har ikke møtt i Oslo tingrett. Det gjelder Mohamed Ghanem, tidligere Balderton-eier Nejdet Baysan, Yaras tidligere representant i Midt-Østen Zafer Nahawi og mellommannen Ely Calil. Djupesland er ikke overrasket over at de ikke møter.

- Dette er ikke så overraskende. De er alle personer som har vært tett på det vi mener er bestikkelser.

Yara-saken avsluttes neste uke.

Les også:

Yara-toppene nekter straffskyld

LES DOKUMENTAREN: Yaras sveitsiske agent

Les alt om Yara-saken her: Del av internasjonal Gaddafi-jakt

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.