Målet er å gjøre de nye energikildene billigere.

En gruppe britiske forskere, økonomer, næringslivsfolk og representanter for myndighetene står bak det de kaller The Global Apollo Programme.

I likhet med Jens Stoltenbergs «månelanding» på Mongstad er det nye prosjektet inspirert av USAs intense satsing på romfart på 1960-tallet.

Men i motsetning til den norske varianten, hvor alle pengene gikk til fangst og lagring av CO2, er målet med det britiske initiativet en massiv satsing på forskning på ulike typer grønne teknologier.

– Jeg har registrert betydelig interesse fra en lang rekke land, sier David King, spesialutsending med ansvar for klimaendringer for det britiske utenriksdepartementet.

USA, Kina, Japan, Sør-Korea og Mexico – i tillegg til Storbritannia – er blant landene som har vist interesse, ifølge King. Han ber om at en sum tilsvarende 180 milliarder kroner årlig må brukes på forskning og utvikling av fornybar energi.

Summen tilsvarer ressursene USA brukte på sitt romfartsprogram fram mot den første månelandingen. I tillegg til King har økonomen Nicholas Stern og John Browne, tidligere sjef for oljeselskapet BP, stilt seg bak initiativet.

 

Les også: Støre kan redde Stoltenberg fra å bli grillet i Stortinget

Hellas får en aller siste sjanse

Nå vokser landets gjeld enda raskere enn under depresjonen

Slik rammer oljesmellen: Mister skatteinntekter - må kutte 70 mill. ekstra i år(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.