På forhånd hadde USAs president Barack Obama advart vestlige toppsjefer mot å stille opp. Det hindret ikke Seadrill-topp Tor Olav Trøim. Lørdag stilte han på St. Petersburg International Economic Forum for å signere en avtale med det russiske oljeselskapet Rosneft foran Russlands president Vladimir Putin.

Som en del av seremonien utvekslet Trøim et håndtrykk og en kort hilsen med Russlands president Putin før avtalen ble underskrevet. Trøims sjef og Seadrills hovedeier John Fredriksen sto på deltakerlista, men var ikke tilstede.

Langt forarbeid

Selv mener Trøim det var riktig å stille opp i St. Petersburg, selv om det internasjonale samfunn protesterer mot Russlands fremferd i Ukraina. Russland har annektert Krimhalvøya, og russerne anklages for å være involvert i den pågående uroen i Øst-Ukraina.

– Denne avtalen har vi jobbet i flere år med å få til. Datoen var satt seks måneder i forveien. Da føler vi oss forpliktet til å stille opp. Vi er businessmenn som forsøker å respektere avtaler. Dette er en viktig deal for oss, sier Trøim.

– Vi forholder oss selvfølgelig til det som måtte være av sanksjoner internasjonalt. Samtidig er dette en avtale som ble påbegynt lenge før problemstillingen var aktuell og som forhåpentlig skal vare til lenge etter at problemstillingen har funnet en god løsning for alle parter, sier Trøim.

Han legger vekt på at Norge historisk har hatt et godt forhold til nabonasjonen. Trøim viser også til at ledende vestlige oljeselskaper som Statoil, BP og Exxon også har et godt og konstruktivt tillitsforhold til Rosneft. Konkret dreier det seg om en avtale mellom SeaDrills datterselskap North Atlantic Drilling (NADL) og det russiske statskontrollerte oljeselskapet Rosneft om et utstrakt samarbeid i årene fremover:

  • Rosneft vil sysselsette opptil ni rigger offshore. I tillegg skal NADL også komme inn i boring på land i Russland.

  • Tilsammen har Rosneft forpliktet seg til å sysselsette offshoreriggene i minst 35 såkalte riggår.

  • Rosneft og Seadrill er også blitt enige om at russerne skal ta en betydelig eierandel i NADL. Seadrill skal selge seg ned fra dagens eierandel på 70 prosent, men vil fortsatt være største eier.

Trøim er fornøyd. Han viser til at Rosneft produserer fem millioner fat olje om dagen og har aktivitet over hele verden.

– Når vi nå setter en betydelig Rosneft-deal på kundelisten, så begynner vi å få en svært god kundeportefølje som vi tar som en anerkjennelse for at Seadrills management og ansatte leverer en kvalitet og service våre kunder er fornøyd med. Dette er et forhold som hjelper oss gjennom både gode og dårlige markeder, sier Trøim.

I russiske medier ble Rosneft-sjef Igor Setsjin sitert på at han ønsket å kjøpe seg opp i Seadrill. Trøim tror det beror på en misforståelse.

– Det er ikke planen i denne avtalen, det kan være en misforståelse, at man blander sammen Seadrill og NADL.

Stor risiko

På børsen ble igår Seadrills Russland-avtale godt mottatt, og aksjekursen hadde igår ettermiddag steget rundt tre prosent fra åpningen. Aksjeanalytiker Johan Ström i Carnegie synes likevel det er vanskelig å vurdere verdien av avtalen. Han peker på at det er stor politisk og operasjonell risiko knyttet til Russland, i tillegg til usikkerheten om hvorvidt avtalen faktisk går i boks når det kommer til stykket.

– Men det er en signifikant deal hvis de får den i havn, sier Ström.

 

Les også:

Greenpeace-aktivister border rigg i Barentshavet

Storbritannia: De rikeste har aldri blitt rikere  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.