Société Générale (SG) mener Irak i praksis er i borgerkrig, og anslår en oljeprisoppgang fra dagens 110-115 per fat til 120-125 dollar på kort tid hvis oljeproduksjonen i sør settes i fare, ifølge en oppdatering mandag, melder TDN Finans.

«Trusselen for at det skjer brudd i produksjonen og eksporten er ikke umiddelbar, men alvorlig, i lys av den dristige, raske og vellykkede fremgangen den sunnimuslimske syriskirakiske islamistbevegelsen Isil viste i forrige uke», heter det.

De er redd for situasjonen i sør, der eksporten fra Basra har vært på 2,5-2,6 millioner fat per dag de seneste månedene. Société Générale bemerker at dette er mer enn Saudi-Arabias ledige kapasitet.

Skulle eksporten i sør bli rammet venter SG økt saudi-arabisk produksjon og frigivelse fra IEAs strategiske lagre. Meglerhuset anslår 1/5-sannsynlighet for et helt eller delvis brudd av produksjonen.

Eskalerer

Société Générale viser samtidig til at opprørsgruppen Isil nå møter motstand fra sjiagrupper, samt at Iran har satt inn tre bataljoner, samt at USA vurderer ytterligere støtte.

«Det er heller ikke sikkert at Isils mål er å ta Bagdad, styrte Malikis sjiaregjering, overta landet eller fortsette å bevege seg til Sør-Irak», skriver meglerhuset, som i stedet tror de kan ønske å etablere et kalifat i området med det østlige Syria, og det vestlige og sentrale Irak.

«Det er heller ikke sikkert at Isil ønsker brudd i eller å overta oljeproduksjonen og eksporten i sør.

Kan øke 20-30 dollar

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets tror oljeprisen vil kunne øke med 20-30 dollar fra dagens nivå, dersom Iraks produksjon faller til samme nivåer som da Saddam Hussein ble styrtet i 2003.

Thina Saltvedt, Nordea Markets.
Thina Saltvedt, Nordea Markets. (Foto: Ida von Hanno Bast)

- Det er klart at hvis forsvarsstyrkene mislykkes og dette trekker sørover hvor rundt 80 prosent av oljeproduksjonen er, da ligger man ille til hvis de begynner å påvirker den, sier Saltvedt til DN.

Hun påpeker at Irak er den neste største eksportøren blant Opec-landene og at bufferen i markedet er svært lav. Sålangt later imidlertid ikke markedet til å tro at produksjonen i sør ikke vil bli rammet.

- Sålangt er oljeprisoppgangen mer et utslag av nervøsiteten enn at det er priset inn enn noe annet, sier hun.

Spørsmålet er hvor lenge situasjonen vil vare, som vil kunne påvirke investorenes vilje til å investere i landet, og dermed veksten i oljeproduksjonen, påpeker analytikeren.

- Historisk sjanse

Professor emeritus Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI tror i verste fall at Irak kan gå i oppløsning, med en sjiamuslimsk stat i sør og en sunnimuslimsk stat i nord-vest. Kurderne tok i forrige uke kontrollen over Kirkuk med store oljefelt.

Øystein Noreng, professor emeritus (BI).
Øystein Noreng, professor emeritus (BI). (Foto: Øyvind Elvsborg)

- Kurderne har nå en historisk sjanse til å kunne danne en egen stat, med tyrkisk hjelp, og med et økonomisk grunnlag i olje og gass, sier han til DN.

Utsiktene er imidlertid økt oljeeksport, ifølge ham.

- En sjiamuslimsk stat i Sør-Irak vil også ha behov for inntekter. På kort sikt kan det bli urolig i oljemarkedet og prisen gå opp, men det langsiktige signalet kan heller være mer olje til markedet og lavere priser, sier Noreng.

Société Générale bemerker at markedsreaksjonene sålangt har vært moderat.

«Årsaken til den relativt begrensede prisresponsen er at produksjonen og eksporten i området med kamper den seneste uken har vært helt nedstengt siden begynnelsen av mars, ettersom opprørere bombet den nordlige rørledningen til Tyrkia og tvangt den stengt», skriver analytikerne.

Les også:
Slår tilbake mot opprørerne  
Iran vil vurdere USA-samarbeid mot ISIL
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.