Prisene på oljekontrakter faller videre tirsdag morgen, og Brent-kontrakten ligger rundt 35 cent lavere pr fat enn den gjorde da Oslo Børs stengte mandag.

Brent falt for tredje dag på rad, og WTI-kontrakten ble også svekket, som følge av spekulasjon om at Iraks oljeproduksjon ikke vil bli rammet av økt voldsbruk i landet, skriver Bloomberg News.

De islamistiske opprørerne har tatt kontroll over Baiji-raffineriet i Nord-Irak, og har utvidet sine territoriale erobringer frem til grensen mot Jordan. De har imidlertid ikke spredt krigshandlingene til Iraks sørlige områder, hvor mer enn tre firedeler av landets oljeproduksjon har sin opprinnelse.

-Den prisoppgangen vi nylig har sett, dreier seg om en risikopremie for en mulig akselerasjon i Irak-situasjonen. Sannsynligvis vil denne skiftende handelen fortsette, med prishopp på nyheter og gradvis svekkelse i påvente av videre utvikling, sier Michael McCarthy, sjefstrateg i CMC Markets i Sydney, til nyhetstjenesten.

Harry Tchilinguirian, sjef for råvarestrategi i BNP Paribas, sier at den største faren for Iraks oljeproduksjon ikke er at nåværende produksjon forstyrres, men at vedvarende usikkerhet vil føre til at internasjonale oljeselskaper trekker seg ut av landet, noe som vil redusere fremtidig produksjonsvekst.

-På dette stadium er det ingen spesiell grunn til at oljeprisene skal bevege seg særlig mye opp eller ned fra det nivået de er på. Det må en ny hendelse til, for å provosere frem en slik utvikling, sier Tchilinguirian til The Wall Street Journal.

Prisene

Prisdifferansen mellom nordsjøoljen Brent og den amerikanske referanseoljen WTI det seneste døgnet utvidet med om lag en kvart dollar, slik at Brent-premien tirsdag morgen ligger på 8.20 dollar pr fat.

WTI 1. posisjon, som fra og med i dag er augustkontrakten, er på 105,71 dollar pr fat tirsdag morgen, ned 46 cent fra forrige handledag. Kontrakten falt dagen før 66 cent til 106,17 dollar. Ved stengetid for Oslo Børs mandag, lå prisen på rundt 106,44 dollar pr fat.

Brent 1. posisjon, som er augustkontrakten, ligger på 113,91 dollar pr fat tirsdag morgen, ned 22 cent fra forrige handledag. Mandag falt kontrakten 68 cent til 114,13 dollar pr fat. Da Oslo Børs stengte mandag, lå prisen på rundt 114,25 dollar.

Prisen på fysiske leveranser i Brent spot endte mandag kveld på 113,94 dollar pr fat, mot 114,91 dollar pr fat dagen før.

Les også:
- Hvis man børsnoterer så stikker staten av med alt i formueskatt
Her er Europas økonomiske paradis
Asia i dag: Frykter asiatisk gjeldsmareritt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.