Saken er oppdatert.

Oljeprisen har steget kraftig siden den ble notert til 46,59 dollar fatet for nordsjøolje 13. januar. Mandag ettermiddag var prisen oppe i på 66,93 dollar fatet - det høyeste registret i år.

- Prisen har steget jevnt og trutt gjennom året med unntak av en svak periode i mars og første del av april, men det er ikke fordi fundamentale forhold har bedret seg, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til DN.

Tolker fremtiden

Han viser heller til forventninger i markedet om at det skal stramme seg til i andre halvår.

- Mens det for 15 år siden var det lagerendringen som styrte prisen, er det nå mer fortolkninger av fremtiden som avgjør, sier Kjus.

- Basisen i det som skjer nå er de enorme kuttene i oljeinvesteringene, som globalt er ventet å bli på 130 milliarder dollar fra i fjor til i år. Disse investeringskuttene er årsaken bak det store fallet i antall rigger som vil gi en svakere tilbudsside enn før disse kuttene ble kommunisert. Dermed priser aktørene dette inn, forklarer han.

Etter at oljeprisen nådde årstoppen, har den i skrivende stund falt noe til 66,54. Kjus tror oppgangen i gjennomsnittspriser skal fortsette utover året.

- Vi tror prisen innen slutten av året skal komme opp i over 70 dollar fatet, sier oljeanalytikeren. 

- Fremdeles altfor mye

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets forklarer mandagens årstopp med optimisme om at den amerikanske oljeproduksjonen begynner å avta.

- I tillegg har prisen blitt støttet av en litt svakere dollar i dag, sier hun.

I likhet med Kjus er hun opptatt av å understreke at prisen beveger seg før selve markedet bedrer seg.

- Det er fremdeles altfor mye olje i markedet, men den spekulative delen bidrar til å presse opp prisene før vi ser at markedet er i balanse, sier Saltvedt.

- Optimisme kan bidra til å dra prisene litt lenger opp, men jeg har vanskelig for å se at det skal mye mer opp i denne omgang. Det er litt for tidlig, mener hun.

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider

Les også:
«Tilfeldig t-trøye som ligger fremst i klesskapet»
Tesla øker prisene
Norges Bank om nye boliglånskrav: Hver tredje låntager ville hatt for mye lån (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.