Det er nettstedet Bloomberg News som skriver at situasjonen i oljemarkedet straks kan komme til å bli verre enn det allerede er.

Mandag krøp prisen på et fat nordsjøolje under 50 dollar for første gang siden januar, mens den amerikanske referanseoljen WTI falt til sitt laveste nivå siden mars, skriver Marketwatch.

I juli har de store amerikanske raffineriene produsert rekordmye drivstoff, mens de siste ti årene har denne produksjonen falt markant i perioden august til og med oktober ifølge tall som Bloomberg har innhentet. Årsaken er lavere etterspørsel etter drivstoff på høsten, og derfor stenger raffineriene i denne perioden ofte ned deler av produksjonen blant annet for å foreta vedlikehold, noe som igjen innebærer at raffineriene vil etterspørre og kjøpe mye mindre råolje.

Normalt stiger etterspørselen etter olje i sommermånedene, ettersom både tungtrafikk og turisme da tiltar flere steder i verden.

Nå er imidlertid markedet så fullt av olje at prisen synker - til tross for at høysesongen fremdeles ikke er over. Det kan bety ytterligere dårlig nytt for oljebransjen, skal vi tro analysesjefen som Bloomberg News har snakket med.

- Det er fremdeles for stort overskudd i markedet. Nå nærmer høsten seg, en tid hvor etterspørselen etter olje når et lavere nivå - og det er vanskelig å se hvor et løft skal komme fra, uttalte Michael Wittner, analysesjef for oljemarkedet i Société Générale i New York, til Bloomberg TV mandag.

Også i fjor sommer falt oljeprisen i det som normalt er høysesong i oljemarkedet. Det ble starten på den dramatiske prishalveringen verden har vært vitne til.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets sa til DN mandag at han allerede ved inngangen til året var sikker på at 2015 ville bli et test-år for ojebransjen.

- Vi vet ikke hvor lav prisen må være for å få til tilstrekkelig reduksjon i tilbudet - og få tilstrekkelig høy etterspørselsvekst for å oppnå en ny balanse i markedet. Markedet vil være i et testemodus for å finne hva slags pris som skal til for å balansere etterspørsel og tilbud igjen, sa Kjus.

I skrivende stund er prisen for et fat nordjsøolje 49,93 dollar, mens amerikansk WTI-olje foreløpig har lagt seg på 45,66 dollar.

 

Les også: - Utsiktene til en prisoppgang i andre halvår har forduftet


Boligbyggerne: Dette er «landets 10 verste boligkommuner»

Frp-topp i opphetet bensinpriskrangel med sjefredaktør på Facebook

- Vi er inne i den verste stormen

 

Se også:

- Enhver bilimportørs store, våte, drøm:

-Enhver bilimportørs store, våte drøm
Opels nye Astra hadde i dag snikpremiere i Norge.
02:09
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.