Statistisk sentralbyrå publiserer oljeinvesteringstellingen for fjerde kvartal tirsdag, og økonomene venter at anslagene blir nedjustert.

Investeringsanslaget for 2016 ble oppgitt til 181,2 milliarder kroner i august, nedjustert fra 184,9 millioner i mai. 2015-anslaget var 193,0 i august.

Seniorøkonom Øystein Børsum i Swedbank venter oljeinvesteringer på 160 milliarder kroner i 2016. For 2015 venter han investeringer på 188 milliarder kroner.

- Vårt anslag er betydelig svakere enn det Norges Bank har lagt til grunn for 2016. Hvis det slår til, må de nedjustere og vurdere om nedgangen blir så dyp at de må trå til med flere rentekutt snart, sier Børsum.

Venter reversering

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB venter en klar nedjustering for 2015 og 2016, og viser til at letebudsjettene ikke var endelig lagt ved forrige telling.

Øystein Børsum, Swedbank.
Øystein Børsum, Swedbank. (Foto: Pressefoto)

Han tror anslagene kan bli lavere enn det Norges Bank la frem i seneste Pengepolitisk rapport.

- Anslaget på leteinvesteringene viste i forrige rapport en oppgang i 2016, og vi venter at det blir reversert denne gangen, sier Bruun.

Les også: - 50 dollar er ikke levedyktig, heller ikke 70 dollar

Norges Bank venter en nedgang i petroleumsinvesteringene på 12,5 prosent i 2015 og ti prosent i 2016.

Endrer utsiktene

Nordea Markets venter også at tellingen vil vise en nedgang, og mener også at Norges Bank har tatt hensyn til dette.

«Tellingen må altså vise en enda kraftigere nedjustering av leteinvesteringene eller at andre deler av investeringene blir justert ned for at vi og Norges Bank skal endre syn på oljeinvesteringene og de økonomiske utsiktene», skriver Nordea-økonomene i en oppdatering.

Les også: Svak vekst i norsk økonomi og Nye prognoser: Nullrente i Norge fra neste år

Bruun i SEB minner også om at undersøkelsen foretas i verdi, og at for eksempel lavere priser på boretjenester bidrar til å trekke ned.

Stein Bruun, SEB.
Stein Bruun, SEB. (Foto: Moment.)

- Finansielt vanskelig

Swedbank viser til hvordan oljeselskapene responderer til situasjonen de er i.

- Det er ikke bare det at den løpende oljeprisen er så lav at flere felter ikke er interessante, men situasjonen for mange av selskapene i sektoren er finansielt så vanskelig at de vil kutte mer enn de ellers ville kuttet hvis de holdt seg til langsiktige budsjetter og det de tror en normal oljepris, sier Børsum.

- Statoil venter at oljeprisen skal komme opp, men likevel signaliserer de at de villig til å kutte kraftig i investeringsbudsjettene for å unngå å hente kapital, sier Børsum.

Oljeinvesteringstellingen for fjerde kvartal offentliggjøres klokken 10.00 tirsdag.

Les også: Tre tall som kan gi rentekutt før jul
- Regner med at landet har fått et budsjett
Kilder til DN: Måtte ofre skatte- og avgiftslettelsene

Se DN Tv: Erna Solberg beroliger oljebransjen

Her beroliger Erna Solberg oljebransjen om at de passer godt inn i hennes klimapolitikk
Statsminister Erna Solberg åpnet Statoils høstkonferanse mandag formiddag.
02:22
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.