Det verste ligger fortsatt foran oss, viser Handelsbanken Capital Markets ferske prognoser for utviklingen i norsk økonomi.

Fredag legger sjeføkonom Kari Due-Andresen og resten av makroteamet frem meglerhusets konjunkturrapport som blant annet inneholder spådommer om at:

  • Veksten vil bremse ytterligere opp til neste år
  • Arbeidsledigheten vil fortsette å stige i årene som kommer og nå 5,2 prosent av arbeidsstyrken på det meste
  • Oljeinvesteringene vil fortsette å falle de kommende tre årene, men i noe lavere tempo enn i år og ifjor
  • Til tross for den kraftige kronesvekkelsen, vil svak internasjonal etterspørsel begrense oppsiden for norsk eksportindustri

Alt i alt ser meglerhusets økonomer for seg en utvikling som fører til at Norges Bank blir nødt til å kutte renten ytterligere tre ganger og allerede innen utgangen av neste år konstatere at renten er kommet helt ned i null. I dag er styringsrenten 0,75 prosent.

Og det trenger ikke stoppe der.

- Om noe ser vi nedsiderisiko til vår forventning. Med haltende vekst internasjonalt og raskt fallende aktivitet på norsk sokkel, ser vi også en risiko for negative renter i Norge i løpet av de neste par årene, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen og seniorøkonom Knut Anton Mork i rapporten.

Mener Norges Bank løper etter

De mener Norges Bank nå dras mellom ønsket om å være føre var og redselen for å fyre opp under prisveksten i boligmarkedet og dermed utløse finansiell ustabilitet.

- Resultatet vil antagelig være at Norges Bank fortsetter å løpe etter, mener Due-Andresen og Mork.

Helst hadde de sett at Norges Bank var mye mer aktive med bruken av renten.

- Norsk økonomi ser ut til å ha et høyst motvillig førstelinjeforsvar som følge av at ammunisjonen snart er brukt opp. Eller for å bruke en annen metafor: den eneste legen i byen nøler med å dele ut mer medisin siden lageret er i ferd med å tømmes, skriver de to i rapporten.

- Selv om vi er skjønt enige i at finansiell ustabilitet må tas på høyeste alvor, konkluderer akademisk forskning siden finaskrisen ganske så overbevisende med at slike hensyn bør adresseres med makroreguleringsverktøy, ikke styringsrenten. Årsaken er rett og slett at den styringsrenten som behøves for å tøyle boligmarkedet ville knuse resten av økonomien, skriver Due-Andresen og Mork.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Bekrefter nedbemanning i VG

Raskere enn mange sportsbiler

Undersøker flere motorer for juks

Se DNTV: Bli med på høstjakten under vann

Bli med på høstjakten under vann
Se fridykkerveteran og undervannsjeger Børje Møster jage stortorsken i Fosnstraumen.
02:48
Publisert: