Jorge Zelada lot ifølge dommen seg bestikke da han i 2009 ga det amerikanske selskapet Vantage Drilling en kontrakt verdt nærmere 16 milliarder.

Flere andre Petrobras-topper var også involvert, og til sammen mottok de i all hemmelighet 270 millioner kroner i bestikkelser.

Pengene ble skjult i hemmelige bankkonti i Sveits og Monaco, og den brasilianske stat har foreløpig greid å få tilbakeført drøyt 100 millioner kroner fra Monaco.

Zelada ledet den internasjonale divisjonen i det brasilianske statsoljeselskapet Petrobras fra 2008 til 2012.

Verdens største

Petrobras-skandalen begynte å rulle i 2014 og har røtter tilbake til 2004 da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil dannet et kartell som hadde som formål å svindle oljeselskapet.

Over 170 personer er så langt tiltalt i det som er omtalt som verdens største korrupsjonssak, og mer enn 14 milliarder kroner påstås å ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.

Statoil har lenge samarbeidet tett med Petrobras og har hyret eksterne eksperter for å gjennomgå alle kontrakter. Foreløpig skal det ikke være noe som tyder på at de er direkte involvert i skandalen.

Transaksjon til Zelada

De norske selskapene Akastor og Uglands Rederi har også startet interne granskninger for å finne ut om de kan være involvert i saken.

Kjell Inge Røkke-kontrollerte Akastor har leid inn advokatfirmaet Selmer til å undersøke mulig korrupsjon i datterselskapet Fjords Processing, etter at det ble oppdaget mistenkelige transaksjoner til Zelada.

For Ugland dreier granskingen seg om bestikkelsesanklager mot et samarbeidsselskap rederiet var medeier i. En tidligere direktør i samarbeidsselskapet skal ha bestukket Petrobras for å sikre seg en langsiktig fraktavtale på slutten av 1990-tallet.

Verken Akastor eller Ugland er anklaget i saken.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Trippelsmell for Brasil

 
Setter Petrobras til observasjon

 
Statoil gransker alle Brasil-kontrakter

Akastor starter korrupsjonsgranskning