Oljeservice-investeringsselskapet Akastor tror ikke selv en markert økt oljepris vil endre «fundamentalverdiene» på kort til medium sikt.

- Fremfor overdreven optimisme, vil vi heller ha et syn om at ting vil være vanskelig i en stund fremover. Det er en mulighet for at det kan snu tidligere enn antatt, men vi vil kunne agere raskt deretter. Men dette vil ta tid, selv om oljeprisen kommer seg godt opp fra dagens nivå, sier Røkke til TDN Finans.

- Gjør mer

Under dagens kvartalspresentasjon påpekte Røkke at Akastor i økende grad har et "lower for longer"-syn på utviklingen. Samtidig er han glad for se fremskrittene som er gjort på kostnadskutt i selskapet. 

- Nå gjør vi mer enn vi har gjort på lang tid, med tanke på å se etter nye forretningsmuligheter. Vi ser på flere land og nye kunder. Oppkjøps- og fusjonsmarkedet har vært mer prat enn snakk det siste, av åpenbare grunner, men det er bare et spørsmål om tid før det endrer seg, og da tror jeg Akastor vil være beredt, sa Røkke.

Han understreker at Akastor fremdeles har kostnadskutt å gjøre, men at man konsentrer seg mer og mer om å være klar for en opptur når den måtte komme.

Nye segmenter

Finansdirektør Leif Borge sier Akastors selskaper i større grad fører samtaler med mindre aktører, og trekker frem Midtøsten.

- Mange av de store prosjektene som har vært der historisk, er jo ikke til stede lenger. Da må man gå etter mindre segmenter, der teknologien og de produktene våre selskaper fører, er relevante. Så er noen regioner mindre påvirket enn andre. Som Midtøsten, der er aktiviteten fortsatt ganske bra, sier han til TDN Finans.

Han sier Kop Surface, Fjords Processing og MH Wirth nå jobber mer aktivt i noen av de litt mindre landene enn tidligere.

Nær riktig nivå

Røkke sa under presentasjonen at selskapet i større grad bruker tid på forretningsutvikling, selv om kostnadskutt vil fortsette å være en del av bildet.

Finansdirektør Borge sier man på noen områder nærmer seg et nivå som vil være riktig fremover.

- Hvor mye mer er det egentlig å hente på kutt nå?

- Vi har naturligvis tatt det grøvste i mange av selskapene. I MH Wirth vil vi ha kuttet opptil 60 prosent, når vi har gjennomført alt som er satt i gang. Man nærmer seg da nivåer som vil være riktig fremover. Samtidig er det fortsatt områder der det er en mismatch mellom kostnadsbasen og aktivitetsnivået, sier Borge, og legger til:

- Både MH Wirth og Kop Surface har jo hatt veldig store fall i omsetningen de seneste årene. I dagens marked må man gjøre det som er nødvendig, og vi kan ikke gi garantier for at ikke det blir nødvendig å gjøre flere tiltak.

Les mer: Oljeserviceselskap kutter ytterligere 300

Kraftig i minus

Akastor fikk et resultat før renter, skatt, ned- og avskrivninger (ebidta) på -12 millioner kroner i første kvartal 2016, mot 177 millioner kroner i samme periode året før, ifølge selskapets kvartalsrapport mandag.

Ebitda-resultatet inkluderer ekstraordinære poster på minus 104 millioner kroner samlet. Disse fordeles på negative effekter fra restruktureringskostnader på 109 millioner og positive effekter på fem millioner relatert til sikringskontrakter.

Justert ebitda var 92 millioner kroner i første kvartal, mot 180 millioner dollar i første kvartal 2015, ifølge selskapet.

Akastor opplyser videre at driftsinntektene var 2.558 millioner kroner i kvartalet (4.546). Driftsresultatet ble -293 millioner kroner (-98).

Selskapets ordreinngang var 6.695 millioner kroner i kvartalet (3.079). Ordrebeholdningen totalt var ved utgangen av kvartalet 19.482 millioner kroner (19.998).

Akastor-aksjen er ned 5,4 prosent på en svak Oslo Børs mandag.

Følg markedet på DN Investor

Les også: Ser oljeprisen 20 dollar høyere neste år

Ser enda større tap  

Asia i dag: Kina femdobler oljelagrene under oljekrisen

Oljegiganter dropper fusjonsplaner

Puerto Rico misligholder statsgjeld (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Årets mest eksklusive cabriolet
I Mercedes-AMG S 63 cabriolet får du en voldsom motor med voldsom lyd til en voldsom pris.
02:04
Publisert:

– Vi må leve i et minnesmerke
Maria Holtane-Berge er en av de nærmeste naboene til det planlagte Utøya-minnesmerke på Sørbråten. Hun og familien fortviler etter at regjeringen har bestemt at minnestedet skal plasseres her til tross for store protester fra naboer.
04:37
Publisert: