- Ut fra sikkerhetssyn til arbeiderne på Goliat har vi foreslått en midlertidig driftsstans for å gjøre ferdig arbeid på Goliat. Det er avslått av ledelsen, sier hovedtillitsvalgt i ENI for fagforeningen Industrienergi, Martha Skjæveland.

Oljeavisen Upstream var først ute med nyheten om fagforeningenes bekymringer for Goliat-plattformen i fredagens utgave

Ønsket stans flere ganger

ENIs Goliatplattform startet produksjon i Barentshavet i mars i år, etter to år med forsinkelser, 15 milliarder kroner i overskridelser og utbedringer av alvorlige feil og mangler på plattformen nordvest for Hammerfest. De ansatte på plattformen har både før og etter at produksjonen startet levert bekymringsmeldinger til Petroleumstilsynet.

- Fagforeningene har foreslått midlertidig stans flere ganger, sist i et møte før sommeren. Våre folk mener det ville hjulpet med stans i en uke eller to. Men vi blir ikke hørt når vi kommer med andre forslag enn det ledelsen ønsker, sier Skjæveland.

Bekymringsmeldingene førte til at Industrienergi i juni foreslo midlertidig driftsstans for å få ferdigstilt utbedrings- og vedlikeholdsarbeid på plattformen. Hovedverneombudet på plattformen og fagforeningen Lederne og Industrienergi sendte så en bekymringsmelding til Petroleumstilsynet om situasjonen på plattformen.

- Vi må melde ifra for å unngå at det skjer alvorlige ting. Vi ønsker ikke ulykker og må ivareta sikkerheten til våre medlemmer, sier Skjæveland.

Stort press

Petroleumstilsynet påpekte i flere vedtak feil og mangler som kunne true sikkerheten på plattformen, og produksjonen ble utsatt inntil ENI kunne dokumentere at avvikene var rettet opp. Ifølge fagforeningene fører stort arbeidspress til at viktig vedlikehold enten forskyves eller er vanskelig å utføre på en sikker måte mens produksjonen pågår.

- Mye vedlikeholdsarbeid skal utføres på jevnlig basis, og arbeiderne opplever at de ikke får tid til å utbedre skikkelig. Ting blir skjøvet på. Med den plassen og bemanningen som er ombord, er det vanskelig og vil ta veldig lang tid å komme ajour med nødvendig arbeid, mener Skjæveland.

Goliatplattformen skal etter planen produsere 100.000 fat olje om dagen , og en driftsstans ville ført til betydelig tapte inntekter for ENI.

- Det er ikke slik at vi tror det vil skje en storulykke, men vi er engstelig for sikkerheten til de ansatte. Det er stort stress på plattformen og det kan i seg selv gå ut over sikkerheten, sier Skjæveland, som håper at nye samtaler med ENI skal bedre samarbeidet mellom ledelsen og de ansatte og føre til bedre sikkerhet ombord.

- Det er gjort flere tiltak i løpet av sommeren, og det er bra. Det er en god del som gjenstår før vi synes sikkerheten er god nok. Den nye ledelsen er fokusert på helse, miljø og sikkerhet og har tatt initiativ til møter om det i september, sier Skjæveland.

Gasslekkasjer

Kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff i ENI Norge sier selskapet mener det ikke er nødvendig med en lengre produksjonsstans.

- ENI Norge har utarbeidet planer for å forbedre operasjonell effektivitet og vedlikehold uten behov for langvarig produksjonsstans, sier Wulff. Han understreker at selskapet tar bekymringsmeldingene på alvor.

- I forbindelse med oppstart har det vært enkelte hendelser knyttet til lekkasjer av gass. Vi tar dette på stort alvor, men vi vil understreke at disse lekkasjene ikke er knyttet til den tekniske integriteten på plattformen, sier Wulff.

Goliat produserer nå over 100.000 fat i døgnet og var i juli den fjerde største oljeprodusenten på norsk sokkel.

- Vi har stabil produksjon og full utnyttelse av produksjonsfasilitetene, sier Wulff. 

Tidenes oppussingsobjekt dnPlus  

- Dette synes å ha dempet boligprisveksten

– Vi kan ikke fortsette å fylle fjordene med dritt dnPlus

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Det er full fyr i boligmarkedet. Mye tyder på at Finanstilsynet vil foreslå å stramme inn ytterligere.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert: