Globale investeringer i energi falt med åtte prosent i 2015. Investorenes og energi-selskapenes penger finner nå veien til grønne energikilder i stadig større grad. Det viser Det internasjonale energibyrået IEAs siste rapport «World Energy Investment 2016».

Investeringer i fornybar energi var på 313 milliarder dollar i 2015, nær en femtedel av alle globale investeringer i energi.

– Det etablerer fornybar energi som den største kilden til investeringer i kraft, skriver IEA i sin ferske rapport.

- Skifte mot fornybart

Verdens investeringer i energi falt med åtte prosent fra 2014 til 2015. Fallet var særlig grunnet lavere investeringer i olje og gass, etter det kraftige oljeprisfallet i 2014. Dette ble ikke fult ut veid opp av investeringene i fornybar energi, elektrisitet og energi-effektivitet.

– Vi ser et bredt skifte mot å investere mer i ren energi, ofte som et resultat av myndigheters reguleringer, sier IEA-sjef Fatih Birol.

- Vår rapport viser at myndigheters inngripen virker og er nøkkelen til et suksessrik skifte i energikilder og energibruk. Men mens noen fremskritt er oppnådd trenger investorer mer tydelighet og forutsigbarhet fra beslutningstagere og myndigheter. Regjeringer må ikke bare opprettholde, men øke, deres forpliktelse for å sikre energi-sikkerhet og nå klimamål, legger han til.

USAs investeringer falt

Globale investeringer i energi nådde 1.800 milliarder dollar i 2015, ned fra 2000 milliarder dollar i 2014. Investeringer i USAs energi-produksjon falt 75 milliarder dollar til 280 milliarder dollar.

Kina var i 2015 verdens største investor i energi med 315 milliarder dollar. Dette er særlig grunnet Kinas investeringer i lav karbon-energikilder, energieffektivitet og elektrisitetsnettverk.

Les fra olje- og offshorekonferansen:
Seadrill-sjefen: Tror riggratene har nådd bunnen

Klar til å utnytte oljeopptur

- Det er nesten utrolig  

- Interessen er på rekordnivå

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Er den fremdeles verdens beste bil?
Vi har kjørt andre generasjon Porsche Panamera.
01:29
Publisert:

Høstens navn
Møt Norges nye kulturtalenter.
04:06
Publisert: