Mandag morgen kom beskjeden om at Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg blir ny konsernsjef i gjødselselskapet Yara International.

Han tar over for Jørgen Ole Haslestad, som har vært administrerende direktør i Yara siden 2008.

Brandtzæg fortsetter inntil videre som Norsk Hydro-konsernsjef.

-Styret beklager Brandtzægs beslutning om å forlate selskapet. Gjennom nesten 30 år har Brandtzæg vært en stor ressurs for Hydro, og spesielt som konsernsjef siden 2009, sier Hydros styreleder Dag Mejdell i en kommentar.

LES OGSÅ: Ønsket å fortsette som konsernsjef

Styret fikk beskjeden fredag

- Negativt

Fondsfinans mener at Brandtzægs avgang fra Hydro kan bli sett på som litt negativt - særlig med tanke på at den kommer midt i en periode hvor selskapet skal gjennom betydelige driftsmessige endringer, det skriver meglerhuset i en oppdatering mandag.

Meglerhuset har nøytral-anbefaling og kursmål 34 kroner på Norsk Hydro.

For Yaras del, fremhever Fondsfinans at Brandtzæg ikke har noen direkte erfaring med gjødsel, men at det trolig ikke representerer noen veldig dramatikk.

Meglerhuset Liberium nedgraderer Yara International til hold på den seneste tidens kursutvikling, mens SEB og Nordea er positive og gjentar sin kjøpsanbefaling av aksjen.

Norsk Hydro avsluttet opp 0,27 prosent mandag, mens Yara styrket seg 2,30 prosent.

Statoil mest omsatt

Oppover gikk det også for DNB (+0,2), Schibsted (+1,5), Seadrill (+0,7) og Telenor (+0,7) og TGS (+1,3).

Statoil var som vanlig dagens mest omsatte selskap på børsen, og aksjen falt marginale 0,05 prosent. REC Silicon falt 2,3 prosent, men samlet sett den siste uka har selskapet fått økt sin aksjeverdi med hele 17,4 prosent.

Ellers i Europa var stemningen ikke fullt så god som i Oslo mandag. I London falt FTSE 100-indeksen 0,4 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt og CAC 40-indeksen i Paris gikk ned henholdsvis 1,1 og 0,8 prosent.

Oljeprisene var på vei oppover mandag ettermiddag. Et fat nordsjøolje gikk for 107,46 dollar, mens amerikansk lettolje ble omsatt for 102,34 dollar fatet.

Falt etter nedgradering

Rec-aksjen falt 2,3 prosent etter at SEB nedgraderte sin anbefaling av aksjen fra kjøp til hold.

Kursmålet ble imidlertid høynet fra 4,1 kroner til 4,2 kroner.

Meglerhuset ser begrenset oppside til dets kursmål etter at Rec Silicon-aksjen steg 12,2 prosent fredag da selskapet la frem rapporten for andre kvartal.

«Ledelsen i Rec forbereder en investeringsbeslutning for en FBR-kapasitetsutvidelse i Moses Lake som de håper vil få godkjenning fra styret i september. Dersom den blir godkjent i tredje kvartal tror ledelsen at de første silisiumvolumene vil bli tilgjengelig i første halvdel av 2016. Basert på foreløpig informasjon og markedsutsikter tror vi at kapasitetsutvidelsen i Moses Lake er riktig beslutning og tror derfor at styret vil godkjenne», heter det i oppdateringen.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,4 prosent til 617,99 poeng, omsatt for 2,3 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.