Det var trangt i døren på Oslo Børs torsdag. Hovedindeksen falt markert tilbake i dag, i likhet med børser verden over. Hovedindeksen var i en periode ned mer enn tre prosent, men endte tilslutt ned 2,64 prosent.

Det ble omsatt aksjer for 7,1 milliarder kroner i dag.

Følg den løpende markedsutviklingen i DNs børs- og markedsoversikt.

Bare i løpet av den siste uken har børsen falt mer enn seks prosent her hjemme. Alle de fem mest omsatte aksjene trakk ned i dag.

Ras i oljeprisen trekker ned

Nedgangen følger etter kraftig fall i oljeprisen de siste ukene og en svært svak utvikling på børsene verden over de siste dagene.

Oljeprisen er ned 0,19 dollar siden gårsdagens sluttnotering. I løpet av september og oktober har imidlertid prisen på nordsjøolje falt med mer enn 19 dollar fatet.

Les mer: Laveste oljepris på fire år

Statoil-aksjen var den mest omsatte aksjen på Oslo Børs torsdag, og den falt 4,71 prosent til 145,80 kroner.

Credit Suisse kutter kursmålet på Statoil-aksjen fra 185 til 175 kroner. Meglerhuset mener Helge Lunds avgang som konsernsjef er negativt fordi det vil forsinke et eventuelt mer ambisiøst kostnadsprogram.

Les:  Fire krav til den nye Statoil-sjefen

Kutter kursmål etter at Lund forlater Statoil

 

Frykt i markedene

Da handelsdagen endte på Oslo Børs var det helrødt både på de europiske og de amerikanske børsene.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener det er to hovedårsaker til de kraftige markedsreaksjonene i Norge og resten av verden:

  • Investorene ser at stimulansene fra den amerikanske sentralbanken nå går mot slutten. Stimulansene  har bidratt til å drive verdipapirprisene de siste årene. Når stimulansene slutter kommer det en reprising, en korreksjon.
  • Stor usikkerhet hvordan det går i resten av verden: Tysk og europeisk industriproduksjon viser svakere utvikling, IMF mener det er 40 prosents sannsynlighet for en resesjon i eurosonen, det internasjonale energibyrået IEA har redusert prognosene for oljeetterspørselen og tall fra Kina kan tyde på at det går svakere i verdens nest største økonomi

- Det er en frykt for at det går veldig dårlig, sier Bruce.

Les mer: - Det er en frykt for at det går veldig dårlig

Ikke bekymret

Administrerende direktør Knut Brundtland i ABG Sundal Collier tror imidlertid at  tilbakesteget i Europa den siste tiden er en korreksjon i en positiv trend. Han er ikke spesielt bekymret for den økonomiske situasjonen i Europa.

- Vi tror at situasjonen i Europa stort sett er påvirket av Russland, og i mindre grad den geopolitiske risikoen IS representerer. Det betyr at Europa får en lengre vei mot økonomisk innhenting enn det vi trodde bare for noen få måneder siden. De tilbakestegene vi har sett den seneste tiden tror vi derimot ikke er en kursendring, men snarere en korreksjon i en positiv trend, sier Brundtland til TDN Finans.

Les: - Det er ikke et krakk, bare en korreksjon

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 2,64 prosent til 532,82 poeng.

Les også:

Laveste oljepris på fire år

Så skuffet ble Statoil-investorene

- En giftig cocktail for oljeprisen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.