Touchpay-saken vakte stor oppsikt sommeren 2012. Selskapet med adresse ved Youngstorget i Oslo solgte og leide ut kortterminaler til butikker og bedrifter og hadde forhandleravtale med Nets, tidligere kjent som Bankenes Betalingssentral. Men mellom mars og juni begynte kundenes penger å utebli.

Da DN skrev om saken i juli 2012, var det levert inn en rekke politianmeldelser. Over 40 kunder savnet flere millioner tilsammen, og Touchpay-ledelsen var ikke å få fatt i.

Touchpay ble samme høst slått konkurs med krav mot seg på 12,2 millioner kroner, og tidligere i år ble bobehandlingen avsluttet uten at det var noen penger å betale ut til kreditorene. Den utvandrede nordmannen Bjørn Reidar Holst (49) ble siktet i Touchpay-saken, mens to andre fikk status som mistenkte. Straffesaken går nå mot avslutning uten at det blir tatt ut tiltale mot noen av de involverte.

Nets tapte 6,5 mill.

– Saken er henlagt fordi vi ikke klarte å bevise hvem som konkret har begått utroskapshandlingene. Henleggelsen er påklaget av to fornærmede parter, og vi vil gjennomgå saken en gang til før vi eventuelt sender den over til statsadvokaten for ny vurdering, sier politioverbetjent Per Husan ved Oslo politidistrikt.

Nets, som var teknisk leverandør av betalingsløsningene og hadde forhandleravtale med Touchpay, opplyser at selskapet har tapt vel 6,5 millioner kroner på Touchpay.

Bildet viser en av Touchpay-terminalene. Foto: Per Thrana
Bildet viser en av Touchpay-terminalene. Foto: Per Thrana (Foto: Dagens Nærigsliv)
Nets dekket også manglende oppgjør for Touchpays kunder, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

– Min klient er glad for henleggelsen og har hele tiden ment han ikke har gjort noe galt med hensyn til Touchpay, skriver Holsts forsvarer John Christian Elden i en epost.

Ifølge sluttinnberetningen til Touchpays konkursbo var det Bjørn Reidar Holst som var registrert med bank-id og fullmakt til å disponere selskapets konti. Holst var registrert som daglig leder og styreleder i Touchpay inntil midten av april 2012 og hevdet til bostyrer at bank-id-brikken ble liggende på kontoret etter at han fratrådte, slik at den nye ledelsen i Touchpay kunne gjennomføre kontotransaksjoner.

Siktet for gullsmugling

Ifølge politioverbetjent Per Husan er Bjørn Reidar Holst også siktet i en større gullsmuglersak, der det er mistanke om at 400 kilo gull til en verdi av minst 120 millioner kroner er smuglet inn til Norge i 2011 og 2012.

Her pågår etterforskningen fortsatt, og fire andre er også siktet.

– Når det gjelder gullsmuglingen nekter han skyld, men har forstått at vi har en særnorsk regel om moms på gull som er ukjent ellers i verden og at dette kan ha skapt misforståelser. Vi avventer politiets avgjørelse av om de mener han har brutt loven, skriver forsvarer Elden.

Bedrageridømt

Holst har bodd i Sverige siden 1995, hvor han både er dømt for bedragerier og ilagt næringsforbud to ganger, ifølge rettsdokumenter.

På senhøsten i år ble 49-åringen også ilagt konkurskarantene i Norge etter å ha vært involvert i hele ni konkurser de siste to årene, ifølge kjennelsen fra Oslo byfogdembete.

I to av disse konkursene er det meldt inn kreditorkrav på tilsammen 13,4 millioner, og da kommer kravene på 12,2 millioner fra Touchpay-kollapsen i tillegg. På nyåret har forøvrig Skatt øst begjært Bjørn Reidar Holst personlig konkurs.

– Konkursspørsmål er ukjent for meg, men skulle det være tilfelle, får vi ta det som det kommer, skriver Holsts forsvarer John Christian Elden i en epost.

Dagens Næringsliv har ikke klart å komme i kontakt med Bjørn Reidar Holst for kommentarer.

Les også på DN.no i dag:

Sterkest i verden

Så mye billigere kan boliglånet bli

Se hvem og hva som skaper de enorme svingningene i den norske kronen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.