Petroleum Geo-Services og Statoil var blant aksjene som steg på Oslo Børs mandag.

- Sterk støtte

Swedbank skriver i en oppdatering mandag at meglerhuset fortsatt ser sterk støtte i Petroleum Geo-Services-verdsettelsen på sikt, men motvind for seismikkbransjen kan påvirke kursen på kort sikt.

Ifølge analytiker Eivind Tønnessen kom ikke PGS-ledelsen med noen vesentlige nye datapunkter på fredagens kapitalmarkedsdag, men den kortsiktige effekten for PGS' resultatestimater var negative.

Resultatestimatene blir påvirket av at PGS har forskjøvet leveringstidspunktet for «Ramform Tethys» og «Ramform Hyperion» til henholdsvis første kvartal 2016 og tredje kvartal 2016, noe som reduserer driftsinvesteringer (capex) med minst 160 millioner dollar i 2015 sammenlignet med tidligere leveringsprogram.

Swedbank viser videre til at kontantstrømanslagene på PGS for 2015 og 2016 samlet sett oppjusteres.

Meglerhuset gjentar en kjøpsanbefaling på PGS med kursmål 50 kroner, men mener verdsettelsesstøtten på kort sikt har blitt mindre etter at aksjekursen har steget 30 prosent siden den bunnet ut til tross for at Brent-prisen har falt 13 dollar fatet i samme periode. På kort sikt kan PGS-kursen komme til bli påvirket av svake utsikter for 2015 og et utfordrende marked.

Tønnessen mener PGS' guiding for 2015 ikke inneholdt noen overraskelser. På den positive siden viser analytikeren til at PGS venter å selge data fra selskapets eksisterende multiklient-bibliotek for 100 millioner dollar i fjerde kvartal 2014.

PGS-aksjen sluttet opp 3,6 prosent til 43,18 kroner pr aksje, omsatt for 113 millioner kroner.

Ser bedring for NRS

Flere analytikere ser mulighet for betydelig volumøkning for Norway Royal Salmon (NRS) fremover, det fremgår av oppdateringer mandag.

Mandag ble det kjent at selskapet beholder alle sine fem grønne konsesjoner, som de ble tildelt tidligere i år. Konsesjonstildelingen ble anket til Nærings- og fiskeridepartementet, som valgte å avvise den. De tilknyttede selskapene Nord Seafood og Nord Senja Laks beholder samtidig sine til sammen fire konsesjoner. Wilgsård Fiskeoppdrett, hvor NRS eier 37 prosent, får to konsesjoner.

Pareto Securities oppjusterer kursmålet på Norway Royal Salmon-aksjen til 72 fra 68 kroner etter meldingen og beholder kjøpsanbefaling.

Nordea Markets skriver i en oppdatering at de venter en oppgang i slaktevolum for NRS fra 22.000 tonn i 2014 til 40.000 tonn i 2016 med de nye konsesjonene. De skriver at NRS EV/kilo er 25 prosent lavere enn bransjegjennomsnittet og at selskapet er vel verdt å kjøpe til dagens verdi.

Nordea Markets har kjøpsanbefaling og kursmål på 80 kroner for NRS.

Sparebank 1 Markets skriver at med de nye grønne lisensene vil selskapet kunne økte produksjonskapasiteten med femti prosent på ett til to år, og mener den nåværende kursen ikke reflekterer den oppsiden i stor nok grad.

Sparebank 1 Markets har kursmål på 75 kroner og kjøpsanbefaling på NRS.

Norway Royal Salmon steg 5,4 prosent mandag.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet opp 0,49 prosent til 580,43 poeng, omsatt for 4,12 milliarder kroner.

Les også:
Nå blir det rekordlave fastrenter
- Norge behøver en historisk svak valutakurs
John Fredriksen advarer mot egen bransje (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.