Det norske-sjefen Karl Johnny Hersvik «føler seg sikker» på at han skal klare å finansiere selskapets utbyggingsprosjekter. Når Hersvik blander inn sitt følelsesliv i selskapets balanse og kapitalbehov har Det norske-aksjonærer all grunn til uro for at det kan komme en ny emisjon i selskapet.

Det norske-aksjen faller tre prosent på formiddagen etter at selskapet la frem tallene for fjerde kvartal 2014. Selskapet er hardt rammet av kollapsen i oljepris og varsler nå kostnadskutt på over 100 millioner dollar i 2015. Det er hard kost når vi vet at selskapet ifjor hadde samlede kostander, eksklusiv av- og nedskrivninger, på cirka 260 millioner dollar.

«Fallet i oljeprisene og det utfordrende makrobildet påvirker selskapet og måten vi arbeider på. Som et svar på dette, har vi igangsatt et kostnadseffektiviseringsprogram, med en ambisjon om å redusere kostnadene med mer enn 100 millioner dollar i 2015», skriver Det norske-sjef Karl Johnny Hersvik i en børsmelding.

Etter at selskapet bommet med kjøpet av Marathon Oils norske virksomhet bare få dager før oljeprisen begynte å stupe ifjor sommer, har flere analytiker vært bekymret for selskapets balanse. Det norske-aksjen har halvert seg siden i fjor sommer. Det har vært spekulert i både salg av eiendeler og en ny kriseemisjon. Selskapets bokførte egenkapitalandel har falt som en sten etter store nedskrivninger av selskapets aktiva. Netto rentebærende gjeld er på to milliarder dollar. Selskapets endret nylig bokføringsvaluta fra kroner til dollar etter at kronesvekkelsen hadde før til at gjelden målt i kroner eksploderte.  

Men Hersvik går så langt han kan i å dementere planer om noe nytt egenkapitalbehov.

«Vi har en konstruktiv dialog med våre banker og interessenter, og jeg føler meg sikker på at vi vil være i stand til å finansiere våre planlagte utbyggingsprosjekter», skriver Hersvik i børsmeldingen.

Det må være første gang i nyere børshistorie at et selskaps toppsjef bruker ordet føler om selskapets balanse og kapitalbehov. Dette er trolig en formulering selskapets ir-folk har jobbet mye med. De kunne ha skrevet at Hersvik var sikker på at finansieringen var i orden, men det tør de åpenbart ikke. Å legge inn ordet føler gjør hele setningen vesentlig mindre forpliktende.

...

Etter at denne kommentaren ble publisert har Rolf Jarle Brøske, Det norskes konserndirektør for kommunikasjon, kontaktet DN og opplyst at sitatet fra Hersvik i den norske versjonen av børsmeldingen ikke er godkjent av Hersvik.

Det norske-sjefen har derimot godkjent den engelske versjonen som lyder;

«We have constructive dialogues with our banks and stakeholders and we are confident that we will be able to fund our planned developments.»

Brøske sier at selskapets innleide translatør har gjort en feil i oversettelsen. Hersvik har altså ikke uttalt eller godkjent bruken av ordet føler.

Les også:

- Vi har ingen umiddelbare planer om salg av eiendeler

Røkkes oljeselskap raser på børsen

Røkke-selskap kutter over 765 millioner kroner  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.