Aluminiumsprodusenten Norsk Hydro leverer sterkere drift enn ventet i tredje kvartal, preget av solid salg men lavere priser.

" Lavere alumina- og aluminiumpriser og en nedgang i produktpremier påvirket resultatet, mens et solid salg av valsede produkter og rekordhøy produksjon av bauksitt bidro positivt i kvartalet", heter det i kvartalsrapporten.

Det underliggende driftsresultatet var på 2.215 millioner kroner, sammenlignet med 1.490 millioner kroner i samme periode ifjor.

Det var på forhånd ventet et underliggende driftsresultat på 1.755 millioner kroner, ifølge TDN Finans. Det er imidlertid langt svakere enn i foregående kvartal, da det underliggende driftsresultatet var på 2.667 millioner kroner.

"Bauksittproduksjonen har vært rekordhøy dette kvartalet, noe som gjenspeiler det kontinuerlige forbedringsarbeidet som er gjort ved Paragominas de siste årene. Vi fortsetter arbeidet med å styrke bauksittvirksomheten, og har undertegnet en intensjonsavtale med det brasilianske gruveselskapet Vale for et mulig kjøp av Vales eierandel på 40 prosent i den brasilianske bauksittprodusenten MRN, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en melding.

Den rekordhøye produksjonen har sammen med valutaeffekten også gitt en historisk lav implisitt aluminakostnad i kvartalet, påpeker han.

Bunnlinjen er imidlertid dyster lesning etter et netto valutatap på over tre milliarder kroner.

Selskapet opplyser at dette primært er på grunn av urealiserte valutatap på gjeld i amerikanske dollar, spesielt i Brasil, og innebygde derivater i kraftkontrakter i euro. I andre kvartal hadde Hydro en netto valutagevinst på 346 millioner kroner, også primært knyttet til urealiserte gevinster på gjeld i dollar i Brasil.

Hydro venter en vekst på omlag fire prosent i den globale etterpørselen etter primæraluminium i 2015. 

Selskapet hadde en netto likviditetsbeholdning på 3,3 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet, opp fra 0,7 milliarder ved utgangen av andre kvartal.

Den gjennomsnittlige realiserte LME-aluminiumsprisen var på 1.685 dollar per tonn i tredje kvartal, mot ventet 1.692 dollar. For helåret 2015 venter analytikerne en realisert aluminiumspris på 1.773 dollar per tonn, mot 1.822 dollar per tonn før andrekvartalsrapporten.

Av de 14 analytikere TDN Finans var i kontakt med før dagens tall anbefalte ni analytikere kjøp av Hydro-aksjen, tre har hold og to anbefaler salg. Gjennomsnittlig kursmål er 36,4 kroner, varierende fra 25 til 45 kroner. For et kvartal siden var gjennomsnittlig kursmål 40,7 kroner.

Hydro-aksjen snur opp på en svak Oslo Børs like etter åpning onsdag, og stiger 0,9 prosent til 31 kroner.

Les også:
Asia i dag: - De er for optimistiske
85 prosents inflasjon i Venezuela
Norsk oljeteknologi til himmels på Nasdaq-børsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Årets vinner
Årets vinner, Peugeot 308
Peugeot 308 er vinner av årets viktigste firmabiltest
01:09
Publisert: