Gjødselsprodusenten Yara levere bedre bruttoresultater enn ventet i tredje kvartal.

Forbedringen er primært drevet av en sterkere dollar og høyere salgsvolum som følge av oppkjøpene av OFD og Galvani, fremgår det av kvartalsrapporten.

- Jeg er glad for å se fortsatt vekst i leveransene av våre premiumprodukter, med sterkest vekst utenfor Europa, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara.

Bruttoresultatet (ebitda) var på 7.884 millioner kroner, sammenlignet med et bruttoresultat på 3.964 millioner kroner i samme periode ifjor. Det var på forhånd ventet et bruttoresultat på 7.629 millioner kroner, ifølge TDN Finans.

Utenom OFD og Galvani var leveransene ned 8 prosent med lavere leveranser av tredjeparts- og joint venture produserte varer, mens salg av Yara-produserte varer var på linje med fjoråret, opplyses det i kvartalsrapporten.

Yaras marginer falt sammenlignet med tredje kvartal i fjor ettersom realiserte priser falt mer enn energikostnadene. Realiserte ureapriser falt 15 prosent, realiserte nitratpriser var ned 17 prosent og NPK fullgjødsel-priser gikk ned 12 prosent sammenliknet med tredje kvartal 2014, mens Yaras gjennomsnittlige globale gasskostnader var ned 13 prosent sammenlignet med året før.

Yara hadde et netto valutatap på 1.335 millioner kroner i tredje kvartal ettersom amerikanske dollar styrket seg 28 prosent mot brasilianske reais og Yaras andre hovedvalutaer i fremvoksende markeder.

"Fundamentalt har imidlertid valutastyrkingen være fordelaktig siden Yaras driftsinntekter er positivt eksponert mot amerikanske dollar", heter det i kvartalsrapporten.

Basert på nåværende terminkontrakter for olje- og gassprodukter, forventes Yaras europeiske energikostnader for de neste to kvartaler samlet å bli 850 millioner kroner lavere sammenlignet med ett år tidligere.

Yara ser bedret etterspørsel i Brasil fremover på grunn av økt konkurransekraft i det brasilianske jordbruket  sammenlignet med andre eksportregioner.

"Utsiktene for bondens margin og insentiver for bruk av gjødsel er globalt sett fortsatt gode, spesielt for eksportregioner som Europa og Latin Amerika hvor lokale valuta har svekket seg i forhold til amerikanske dollar", skriver Yara.

Av 17 analytikere TDN Finans var i kontakt med før dagens tall, anbefalte seks analytikere kjøp, åtte har hold-anbefaling, mens to analytikere anbefaler salg av Yara-aksjen. I forkant av forrige kvartalsrapport hadde seks analytikere kjøpsanbefaling, syv hold og seks selg.

Yara-aksjen snur opp etter en svak start på Oslo Børs. Aksjen stiger 1,4 prosent til 361,90 kroner.

* Estimatene for tredje kvartal er inkludert en gevinst på om lag tre milliarder kroner fra salget av eierandelen i Growhow UK. I kvartalsrapporten oppgis gevinsten til 3,2 milliarder kroner.

Les også: Hydro-sjefen overrasker
Asia i dag: - De er for optimistiske
85 prosents inflasjon i Venezuela
Norsk oljeteknologi til himmels på Nasdaq-børsen

Se DN Tv: Årets vinner

Årets vinner, Peugeot 308
Peugeot 308 er vinner av årets viktigste firmabiltest
01:09
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.