Stemningen er nervøs idet oppmerksomheten denne uken rettes mot den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed).

Fed hevet i desember styringsrenten og varslet en gradvis normalisering av renten. Men om det blir en renteheving på neste møte, er fremdeles åpent.

- Mye tyder på at Fed kommer til å sette renten opp på et av de to kommende møtene. Med gode data fremover, kan det skje allerede 15. juni, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i en morgenrapport fra DNB Markets mandag.

Følger med

- Alle kommer til å følge nøye med når det denne uken kommer nye tall for boligpriser, PMI og spesielt lønninger, sier administrerende direktør Mark Kepner i Themis Trading LLC i New York til Bloomberg News.

Like etter åpningstid mandag, meldte nyhetstjenesten at foreløpig innkjøpssjefsindeks for industrisektoren i USA var 50,5 i mai, mot 50,8 måneden før, meldte TDN Finans.

Tolker signaler

Flere sjefer for regionale Fed-banker har i løpet av måneden sagt at en renteheving vil kunne komme i juni eller juli, skriver TDN Finans.

Mandag uttalte sjef James Bullard Fed Bank of St. Louis at Storbritannias folkeavstemning i juni om videre EU-medlemskap mest sannsynlig ikke vil ha betydning for rentemøtet i USA uken før, ifølge Bloomberg News.

Samtidig skriver Financial Times, som siterer sjef Eric Rosengren for Federal Reserve Bank of Boston, at den amerikanske økonomien er svært nære å oppfylle kravene for å øke styringsrenten.

Verken sentralbanksjef Janet Yellen eller visesentralbanksjef Stanley Fischer har gitt noen offentlige uttalelser. Fredag taler Yellen på Harvard-universitetet.

Delt i prognosen

Onsdag i forrige uke ble referatet fra Federal Reserves seneste møte offentliggjort.

Markedets vurdering av sjansen for at styringsrenten heves i juni har siden økt til rundt 30 prosent, fra 4 prosent ved starten av måneden, viser data samlet inn av Bloomberg.

- I referatet fra Feds rentemøte i april, kom det frem at deltakerne åpnet for en heving allerede på neste møte. I følge referatet kan dette komme til å skje dersom veksten tar seg opp i andre kvartal, arbeidsmarkedet fortsetter å styrke seg og inflasjonen beveger seg opp mot målet, påpeker Magnussen i DNB Markets.

Steg på milliard-bud

Ellers steg den amerikanske kjemigiganten Monsanto Co. over fire prosent etter at det tyske farmasiselskapet Bayer har lagt inn et bud på selskapet på 62 milliarder dollar (rundt 517 milliarder kroner).

Monsanto er verdensledende innen genetisk modifiserte avlinger og sprøytemidler i landbruket.

De to selskapene vil få en samlet årsomsetning på 67 milliarder dollar, ifølge Wall Street Journal. Oppkjøpet vil gjøre det til en internasjonal kjemigigant- verdens største i sin klasse.

Slik ender nøkkelindeksene i USA mandag (22.10 norsk tid):

  • Dow Jones - ned 0,05 prosent til 17.493 poeng.
  • Nasdaq Composite - ned 0,08 prosent til 4.766 poeng.
  • S&P 500 - ned 0,21 prosent til 2.048 poeng.

Følg markedet på DN Investor

Hør DNs podkast

En Facebook-felle for norske medier, Skam, et norsk mediekonsern på vei til verdensherredømme og en John Fredriksen spesial.

 

Se DNtv:

Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Les også:

Dette er hans største bekymringer for oljeprisen

Sjefen tok millioner – advokaten ble dømt dnPlus (DN+)

- Nedgangen kommer til å bli vesentlig mindre i 2017 enn den er i år  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.