Hovedindeksen på Oslo Børs raser fra start og er ned over frem prosent etter sjokkutfallet av Storbritannias folkeavstemning. Frankfurt-børsen stuper over ti prosent.

Britiske velgere stemte med klar margin å forlate EU-samarbeidet torsdag. Utfallet overrasket de aller fleste.

Bakgrunn: Valgresultatet er klart: Storbritannia forlater EU

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets var tidligst på jobb og fulgte dramatiske minutter på tv-skjermen hjemme rundt klokken fire norsk tid. Frem til klokken fire viste de offisielle stemmeprognosene fortsatt flertall for å bli i EU.

– Klokken fem over fire, mens jeg gjorde unna en rask frokost, var det plutselig helt jevnt. Da jeg kom ut av dusjen ett kvarter etterpå, var det flertall for å forlate EU, sier Harper til Dagens Næringsliv.

Han gikk deretter i gang med å lage en oversikt over markedsreaksjoner, og skulle presentere det for et kobbel av analytikere og meglersjefer på morgenmøtet i Norges største meglerhus.

I møtet begynte han med å slå fast at valgresultatet ikke kan ignoreres av politikerne i Storbritannia og EU. Nå vil frykten handle om mulige smitteeffekter i Europa, både finansielt og politisk.

– Dette kommer helt uventet på finansmarkedet. Det er det ingen tvil om, sier Harper.

Han sier markedet begynte å bli urolig i noen timer før det ble kjent at britene ville forlate EU.

– Vi så det særlig i svekkelsen av pundet tidlig på natten. Senere kom det negative reaksjoner i flere deler av markedet, sier DNB-strategen.

Flyselskapet Norwegian, storbanken DNB og aluminiumsprodusenten Hydro åpnet alle ned rundt ti prosent, men har siden hentet seg noe inn.

Hovedindeksen på Oslo Børs henter inn noe av det kraftigste fallet etter åpning.

Knappe ti minutter ut i dagens handel er børsen ned 5,4 prosent til 578 poeng.

Følg markedet på DN Investor

Les også: - Det er allerede et mini-krakk

Panikken brer seg på verdens børser: Britisk valgresultat skaper sjokkbølger i finansmarkedene

- Vi er blitt et svakere land (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
UKIP-leder og brexit-topp Nigel Farage jubler: - La 23. juni bli vår uavhengighetsdag!
Han håper en seier vil bety slutten på EU og gjenopprette et Europa av nasjonalstater.
00:56
Publisert: