Kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's (S&P) nedgraderer ratingen på Storbritannias statsgjeld til «AA», melder Financial Times.

Nedgraderingen betyr at landets kredittvurdering faller to hakk på byråets skala. Tidligere hadde landet toppratingen «AAA».

Stemte for utmeldelse

Nedgraderingen kommer etter at et flertall av britene overraskende stemte for å melde nasjonen ut av EU i folkeavstemningen i forrige uke.

Ifølge FT begrunner S&P nedgraderingen med «mindre forutsigbare, stabile og effektive politiske rammebetingelser i Storbritannia», samt en «betydelig forringelse av forholdene for ekstern finansiering i lys av Storbritannias ekstremt høye eksterne finansieringsbehov».

Sagt på en annen måte er byrået bekymret for den kraftige svekkelsen av pundet, gitt landets avhengighet av å kunne låne i utlandet, skriver FT.

Pundet er svekket med over 12 prosent mot amerikanske dollar siden resultatet av folkeavstemningen ble kjent fredag morgen. Mandag ble den britiske valutaen handlet til det laveste nivået på 31 år mot dollaren.

Byrået viser blant annet til at omtrent halvparten av finansieringen av britiske forretningsbanker skjer i utenlandsk valuta.

«Brexit kan også lede til en forringelse av Storbritannias økonomiske utvikling, inkludert landets store finanssektor, som er en betydelig bidragstyter til sysselsetting og offentlige inntekter», skriver S&P i en pressemelding.

Negative utsikter

Utsiktene for gjeldens langsiktige kredittvurdering blir samtidig satt til negative. Byrået peker på at flertallet i både Skottland og Nord-Irland stemte for å forbli medlem i EU og at dette kan skape konstitusjonelle utfordringer for nasjonen. Spesielt trekker byrået frem muligheten for en ny avstemning om skotsk uavhengighet.

«Vi tror at mangelen på klarhet rundt disse nøkkelspørsmålene vil ramme tilliten, investeringene, bnp-veksten og offentlige finanser i Storbritannia», skriver byrået i meldingen.

Mistet medlemskap i eksklusiv klubb

Storbritannia har allerede mistet medlemsskapet i en etter hvert svært eksklusiv klubb som nå består av 11 nasjoner med topprating hos alle de tre store kredittvurderingsbyråene i verden - en klubb der blant annet Norge er med.

I januar 2013 kuttet Moody's landets topprating, mens Fitch fulgte opp med å nedgradere landets gjeld noen måneder senere.

Dagens nedgradering fra S&P betyr at byrået mener det er blitt noe mer risikabelt å låne penger til Storbritannia gjennom for eksempel kjøp av landets statsobligasjoner.

Vurderingen AA innebærer imidlertid at landet fremdeles blir sett på som en svært trygg betaler. Ifølge S&Ps egen omtale innebærer AA-rating at «skyldnerens kapasitet til å møte sine finansielle gjeldsforpliktelser er veldig sterk».

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Super-pt Frank-Idar tjener over en million i året  

Arbeidsgivere legger større vekt på karakterer enn tidligere  

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.