Fredag klokken 14.30 i norsk tid offentliggjøres den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten for juni.

Det er «utvilsomt månedens viktigste tall», slår analysesjef Gaute Langeland i Nordea Markets fast i meglerhusets morgenrapport.

I mai var arbeidsmarkedstallene svært svake. Det ble skapt 38.000 nye jobber, mens det på forhånd var ventet en vekst på 160.000 personer.

Langeland i Nordea Markets viser til at mai-tallene har trukket ned amerikanske renter, og senket markedets forventninger til neste renteøkning fra den amerikanske sentralbanken Fed.

- Markedet venter nå ikke renteøkning fra Fed før helt i slutten av 2018, skriver han.

Kan øke forventningene til Fed

Fredagens jobbtall kan føre til at markedet venter en raskere renteheving fra Fed, ifølge Langeland.

- En sterk arbeidsmarkedsrapport i dag kan bidra til å korrigere disse svært moderate forventingene til Fed.

Nordea Markets venter at antall jobber i USA steg med 175.000 personer i juni.

Ifølge medianen av 80 estimater hentet inn av Bloomberg News er det ventet at det ble skapt 180.000 nye jobber i juni.

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets viser til at det torsdag ble publisert tall for sysselsettingen i privat sektor i juni, som viste en vekst på 175.000 personer. Ifølge henne støtter dette opp bildet av et sterkt amerikansk arbeidsmarked.

- I dag kommer de enda viktigere sysselsettingstallene, non-farm payrolls, og arbeidsledighetstall fra USA. Det er ventet at sysselsettingen vil ta seg opp igjen fra svært svake 38.000 i mai til 175.000 i juni, skriver hun i meglerhusets morgenrapport.

- Hersker stor usikkerhet

I tillegg til sysselsettingsvekst, publiseres det tall for amerikansk lønnsvekst og arbeidsledighet.

Nordea Markets venter at lønnsveksten vil ta seg opp til 2,7 prosent og at arbeidsledighetsraten vil stige til 4,8 prosent.

- Utviklingen i lønnsveksten er viktig fordi det hersker stor usikkerhet om hvor stramt det amerikanske arbeidsmarkedet er, skriver Langeland.

Ifølge ham er arbeidsledigheten i seg selv lav, men han viser til at det fortsatt er mange som står utenfor arbeidsstyrken og kan jobbe.

- Et klart svar på at arbeidsmarkedet begynner å bli stramt får man først når man ser en vesentlig økning i lønnsveksten. Derfor er også dette tallet av stor betydning, skriver Langeland.

Tror på høyere ledighet

Senioranalytiker Jens Nærvig Pedersen i Danske Bank mener alles øyne vil rettes mot dagens arbeidsmarkedsrapport fra USA.

Danske Bank Markets ser for seg at det har blitt skapt 150.000 nye jobber i juni. Samtidig venter meglerhuset at den årlige lønnsveksten vil ta seg opp til 2,7 prosent.

- Arbeidsledighetsraten falt til 4,7 prosent i mai på grunn av fallende deltakelse. Vi tror at dette er for lavt, og venter at ledigheten har klatret til 4,8 prosent i juni, skriver Pedersen i meglerhusets morgenrapport.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Fersk rapport: - Det er lite olje igjen

Ny bølge av Brexit-uro: - Det er så mørkt som det aldri har vært før

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv: Tre myter om elsykkel

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.