Statoil og andre oljerelaterte aksjer trakk Oslo Børs ned fredag. Scatec Solar falt 5,82 prosent etter å ha lagt frem svakere kvartalsrapport enn ventet.

- Kursreaksjonen representerer nok en skuffelse over at Scatec ennå ikke har fått særlig fart på de store prosjektene, og dytter dem litt ut i tid. Men dette er jo utenfor selskapets kontroll. De gjør det de kan, og satser på flere hester, men det er vanskelig å si nøyaktig når de kommer i mål, sier analytiker Andreas Bertheussen i Swedbank til TDN Finans.

Han mener likevel rapporten bød på noen underliggende positive nyheter.

- Det er pipeline-økning i Nigeria, og Mosambik-prosjektet ser ut til å komme i havn raskere enn ventet, sier Bertheussen, og legger til at rapporten ikke betyr fundamentale endringer.

- Scatec er fortsett et selskap som er ekstremt godt posisjonert for veksten som kommer innen solenergi i fremvoksende markeder. Vi kommer ikke til å gjøre endringer på vår anbefaling, sier Bertheussen.

Han har kjøpsanbefaling, med kursmål 56 kroner aksjen.

XXL falt

XXL la fredag frem en kvartalsrapport med gjennomgående marginalt svakere resultater enn ventet. XXL-aksjen sluttet ned 2,90 prosent.

Credit Suisse beskriver likevel resultatene som solide og viser blant annet til like-for-like salgsvekst i Norge og Finland. Meglerhuset hadde ventet fall i bruttomarginene grunnet åpning av fem butikker i kvartalet, oppstart av e-handel i Danmark og økt satsning i Sverige.

Videre skriver Credit Suisse at selskapets langsiktige vekstdynamikk er godt i rute. Meglerhuset gjentar sin outperform-anbefaling og kursmålet på 115 kroner pr aksje.

Nordea skriver i en oppdatering at XXL la frem et regnskap som var marginalt under forventet. Som Credit Suisse viser de til at selskapet har åpnet nye butikker og andre prosjekter.

«Hvis vi ser fremover er det ingen nyheter om å ekspandere geografisk, og selskapet opprettholder deres langsiktige målsetninger» (sic), skriver Nordea, som fortsatt har troen på selskapet, basert på den sterke vekstraten.

Nordea Markets har kjøpsanbefaling og kursmål på 115 kroner for XXL-aksjen.

Oljerelatert tynget

Statoil og oljeservice tynger hovedindeksen etter fall i oljeprisen siden Oslo Børs stengte torsdag. Brent 1. posisjon ble ved stengetid handlet for 45,42 dollar pr fat, ned fra 46,85 dollar ved børsslutt torsdag. Statoil-aksjen falt 2,88 prosent, mens oljeservice-indeksen falt 2,81 prosent.

Commerzbank skriver at oljeprisen fremdeles er under press, drevet av økende overforsyning av petroleumsprodukter, senest vist i statistikk fra Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy (EIA), offentliggjort onsdag ettermiddag. Trenden gjør seg gjeldende også i Vest-Europa.

Dette er unormalt, sett i lys av at markedet nå er inne i kjøresesongen i USA, som varer frem til Labor Day 5. september, skriver meglerhuset.

Overforsyningen drives av høyere aktivitet enn normalt ved raffineriene i USA og Kina. Produksjonen i disse landene er signifikant høyere enn det som kreves for å dekke innenlands etterspørsel. Med det eksporteres overskuddet og produktlagrene øker globalt, skriver Commerzbank.

Venter at markedet forblir svakt

Norwegian Oil Trading viser i tillegg til økende frykt for forverring av de fundamentale forholdene i oljemarkedet hvis Opec opprettholder sin nåværende produksjonstakt.

«Vi venter at markedet vil forbli svakt», skriver Norwegian Oil Trading i en oppdatering fredag.

Morgan Stanley har nedgradert Statoil til equalweight fra overweight og redusert kursmålet til 150 kroner fra 156 kroner, ifølge Bloomberg Data torsdag.

Flere meglerhus oppjustert Yara

Ellers falt Yara-aksjen noe tilbake fredag etter markert oppgang torsdag.

En rekke meglerhus har oppjustert kursmål på Yara International-aksjen etter gårsdagens kvartalsrapport, ifølge Bloomberg Data.

Nordea Markets har nå et kursmål på 300 kroner fra tidligere 280 kroner. Handelsbanken Capital Markets oppjusterer til 320 kroner fra 300 kroner, mens Arctic Securities setter opp til 310 kroner fra 275 kroner. ABG Sundal Collier har nå 320 kroner fra tidligere 310 kroner.

DNB Markets nedjusterer imidlertid sitt kursmål til 200 kroner fra 260 kroner.

Yara Internatioanal falt 3,11 prosent til 280 kroner, omsatt for 381 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 1,03 prosent til 625,25 poeng, omsatt for 2,63 milliarder kroner.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Kraftmegler Einar Aas satser på Spania-eiendom: Satser 100 mill. i Marbella  

Asia i dag: Frykt for kinesisk mareritt for Apple  

Sluttpakken til Sigrid (30) skal brukes til å bygge buffer

Medisinstudiet ved UiOhar landets høyeste karakterkrav, men studieledelsen er usikker på om den slipper inn de beste legene: Vil ikke bare ha de skoleflinke dnPlus  (DN+)

Nordmenn lar sparepengene forsvinne i banken dnPlus  (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

De beste taxfree-vinene
Her er de beste kjøpene fra vinhyllene i taxfree-butikken på Gardermoen.
02:33
Publisert: