Norsk Hydro har inngått en avtale om å overta det brasilianske gruveselskapet Vale S.A.s aluminiumvirksomhet for nærmere 30 milliarder kroner. Vale er verdens nest største gruveselskap.

– Dette er en historisk dag for Hydro. Vi går fra å være i en vanskelig råvaresituasjon til å komme i en situasjon der vi har overskudd av bauksitt og alumina, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Les også: Unik fasett i Hydros milliardkjøp

Kjøpet vil gjøre Norsk Hydro til en av verdens ledende aluminiumsaktører. Hydro vil blant annet få kontroll over Paragominas i Brasil, en av verdens største bauksittgruver, samt verdens største aluminaraffineri.

- Denne avtalen bringer Hydro inn i en ny liga i den globale aluminiumindustrien. Vi er sikret eierskap til bauksitt og alumina i mange tiår framover, noe som gjør oss godt posisjonert for videre vekst. Avtalen bidrar til en vesentlig bedring av Hydros konkurranseposisjon og gjør oss finansielt mer robuste i møte med framtiden, sier Brandtzæg.

Kjøpet kommer etter at Norsk Hydro skrinla forsøket på å kjøpe Asia Aluminum Holdings i 2009.

Milliard-deal
Oppkjøpet er det største et norsk selskap har gjort i utlandet noen gang. Men Hydro er kjent for store oppkjøp. I 2002 bladde Eivind Reiten opp 25 milliarder kroner for å kjøpe opp den tyske aluminiumsprodusenten VAW, i det som den gang var tidenes største norske oppkjøp.

Et norsk selskap har imidlertid vært involvert i enda større verdiutvekslinger i forbindelse med transaksjonen mellom Statkraft og E.ON i 2007, som hadde en verdi på 35 milliarder kroner.

Hydro betaler denne gangen 1,1 milliarder dollar i kontanter og gir Vale nye Hydro-aksjer tilsvarende en andel på 22 prosent av selskapet.

Inkluderet overtatt nettogjeld tilsvarer dette totalt over 29 milliarder kroner.

Og kjøpet kan bli større. Hydro har rett til å overta den resterende andelen på 40 prosent i bauksittgruven Paragominas i to steg, henholdsvis i 2013 og 2015, mot et kontantvederlag på 200 millioner dollar for hvert steg.

- Transaksjonen omdanner Hydro til et fullt ut integrert og verdensomspennende aluminiumselskap med sikker tilgang på det viktige råstoffet bauksitt i et 100-årsperspektiv, skriver selskapet i en børsmelding søndag ettermiddag.

Henter penger
For delvis å finansiere transaksjonen må Hydro gjøre en en fullt ut garantert fortrinnsrettsemisjon på 10 milliarder kroner.

Den norske stat ved Nærings- og handelsdepartementet, som i dag eier 43,8 prosent av aksjene i Hydro, støtter transaksjonen og emisjonen og vil bidra med cirka 4,4 milliarder kroner. De resterende aksjene i emisjonen er garantert av Citi, DnB Nor Markets og BNP Paribas.



Staten reduserer eierandel
Statens eierandel i Hydro vil falle fra dagens 43,8 prosent til omlag 34,5 prosent.

Giske frykter ikke at staten skal miste kontroll med Hydro.

– Staten skal ikke være til hinder for store, fornuftige restruktureringer, sier Giske til NTB.

Men - regjeringen ønsker å øke eierskapet i Hydro igjen på et senere tidspunkt.

Les mer om dette her: Storkjøp gir statlig nedsalg

Blir stor i Brasil
Alle andelene som overtas i transaksjonen er lokalisert i Brasil.

Transaksjonen vil gi Hydro betydelige eierinteresser i Brasil, blant annet full kontroll over og eierskap til Paragominas, en av verdens største bauksittgruver, 91 prosent i verdens største aluminaraffineri Alunorte, 51 prosent i aluminiumverket Albras og 81 prosent i aluminaraffineriprosjektet CAP (se mer i faktaboks til høyre).

3.600 nye ansatte
Totalt vil omlag 3.600 Vale-ansatte bli del av Hydro etter transaksjonen.

"Virksomhetene som overtas er svært kostnadseffektive og vil bidra til å styrke Hydros finansielle posisjon", ifølge Hydro selv.

Ifølge avtalen kan ikke Vale øke sitt eierskap i Hydro ut over andelen på 22 prosent som selskapet overtar som en del av transaksjonen. Selskapet må beholde sin eierandel i minst to år etter sluttføringen av transaksjonen.

Vale får en representant i Hydros styre, noe som skal godkjennes av styrende organer i Hydro før transaksjonen sluttføres.

Hydro mener det er liten sannsynlighet for at det kommer hindringer i veien for en endelig godkjenning av oppkjøpet.

Les også: Unik fasett i Hydros milliardkjøp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.